Közvélemény-kutatás 2018 - 1. rész

2019. január 30. 14:34 - sebiszabi

kozvelemenykutatas2018.jpg

Még december végén tettük közzé kérdőívünket, ami azt kívánta megmérni, hogy ki hogyan látta a 2018-as évet a hazai akadályfutó-versenyek tekintetében. Kíváncsiak voltunk arra, hogy hány versenyen voltatok, hogy értékeltétek az egyes versenyeket, melyek a fontos szempontok, amikor egy versenyre ráböktök, milyen utóélete van egy adott versenynek. Ezekből az adatokból két részben igyekszünk okos megállapításokat levonni, kezdjük a kérdőív első felével. 

A közvélemény-kutatás eredményeképpen 341 db kérdőívet sikerült begyűjtenünk, ami az OCR Magazin jelenlegi követőinek (facebook adat) majd' 20 százaléka, így elég széles minta ahhoz, hogy közel reprezentatívnak nevezzük a mintát.

Kezdjük a demográfia adatokkal, amiből az látszik, hogy a tipikus magyar OCR versenyző 30 és 49 év közötti vidéki városban élő diplomás férfi.

megoszlas_nemek.png

megoszlas_eletkor.png

megoszlas_isk.png

megoszlas_lakohely.png

A fenti vastaggal kiemelt állítás amúgy nagyjából meg is állhatja a helyét, hiszen ha jobban belegondolunk, azért szeretett hobbink eléggé drága mulatság (nevezési díj, felszerelés stb, stb). Főleg, ha a népek annyit járnak versenyre, mint a válaszadók többsége: 

versenyek_db.png

És bár a fenti tortán szépen osztoznak az egyes kategóriák majdnem egyforma részben, meglepő, hogy a válaszadók több, mint egynegyede 6 vagy annál több versenyen vett részt, sőt a 19%-uk 10-nél is több versenyen vett részt. Fenti adatokban bent vannak a külföldi versenyeket és a Spartan versenyek is. 

Sokkal árnyaltabb lett a kép - sajnos -, amikor csak a hazai versenyekre kérdeztünk rá: 

versenyek_hazai_db.png

Itt azért elenyésző az a szám, aki több, mint 10 versenyre eljutott (persze éves 10 verseny majdnem extrém), a többség, a válaszadók több, mint fele 1-3 hazai rendezésű bulira jutott el. Ebben nyilván hatalmas szerepe van még a Spartan erős hazai pozíciójának, de mindenképpen sajnálatos, hiszen ahogy idén is, 2018-ban is több, mint 20 hazai rendezvény közül lehetett (volna) választani. Ez a jövő nagy kihívása, hogy a hazai szervezők minél több ember csábítsanak saját rendezvényeikre. 

És akkor a végére a lényeg!

A kérdőív központi eleme volt, igazából az egyetlen kötelező része a 2018-ban hazai szervezőgárdával rendezett versenyek értékelése egy 1-5-ig terjedő skálán. Plusz lehetőségként a 'Nem voltam ott' lehetőséget lehetett megadni, ami alapján tudtunk meghatározni, hogy a kitöltők hány százaléka vett részt az adott eseményen. Nézzük tehát a versenyekre adott átlagpontszámokat grafikonon:

atlagpontszamok.png

Igen, már az első rendezés során is elmondtuk anno, hogy Military Survival Run megmutatta, hogy mit is kell igazán OCR versenynek nevezni. Abban az évben is már a második helyre értékeltétek a bulit, de idén még volt hova feljebb lépni és sikerült is nekik! Nagyon erős 4.67-es átlagpontszámmal a 2018-as év legjobb versenye Military Survival Run

Nagyot mentek idén az Extreme Trail Hungary SE versenyei is, Telkibányán rendezett bulijuk 4.47-es, a tokaji buli 4.38-as átlagot hozott, nem véletlenül írtunk róla mi is nagyon jókat. 

A tavalyi évhez képest a képzeletbeli dobogó első helyére két helyet csúszva vissza a Hajsza a harmadik legjobb szervezésű hazai sorozat, mind a cseszneki Pannonhajsza, mint a Normafán rendezett Nemzetihajsza 4.3-as pontszámmal zárta az évet.

A hagyományosan nagy sikerű Hard Dog Race 2018-ban sem okozott csalódást. Amellett, hogy a hazai versenyei (Base, Wild) mind 4-es átlag felett hoztak, Lengyelországban, Csehországban is megvetették a lábukat. Igazából már meg sem kellene lepődnünk, hogy mennyire jók...!

Első rendezésként meglepően jól sikerült a SalGO (4.0) jótékonysági bulija és a VulcanRun (4.24) is, bár utóbbiról tudjuk, hogy az MSR-es srácok szélesebb körnek szánt bulija, szóval azért egyértelműen nem kezdők...

A Szigetközi Cross Challenge és a BakonyRun könnyedebb, de nagyon jól szervezett eseményeivel a 4-es átlag alját karcolgatják, mindkét versenyben hatalmas a potenciál 2019-re is. 

A fun run jellegű bulifutamok (Crazy5k, Brutálfutás, MalibuRun, Őrült futás) idén is népszerűek voltak, ám az látszik az erős közepes pontszámaik alapján másért szeretjük ezeket a versenyeket... 

Az idén három bajnoki futammal üzemelő TEFUTSZ Országos Bajnokság égisze alatt szervezett bulik közül csak az Extreme Trail Tokaj tudott 4-es átlag fölé menni, a bánki Running Warriors (3.73) és a paksi BrutálATOM (3.45) inkább erősen átlagos versenyeket hozott, ezért is nagy fegyvertény a szövetségtől, hogy 2019-ben már az MSR is a bajnoki állomások között lesz.

Néhány kezdőnek nem annyira sikerült jól a bemutatkozás, a Batyár-Race és a MineKraft alacsony pontozása mutatja, hogy van hova fejlődni (bár az MK inkább terepfutó verseny volt, mint OCR, de ezt anno le is írtuk)

A Jász Terepfutás relatíve magas pontszáma kissé meglepetés (de erre még visszatérünk), ami viszont sokkal bántóbb, hogy a válaszadók mennyire alacsony ponttal "jutalmazták" HUN Harcos rendezvényeit. A tihanyi csodálatos környezetben rendezett versenyük 3.52-es pontig jutott, ami a 2018-ban rendezett három versenyük közül a legjobbra értékelt, igazán viszont a visegrádi Várfoglalás 2.75-ös pontja a fájó, mert az évad utolsó hazai OCR bulijára decemberben nagyon sokan voltak kíváncsiak és nagy durranás is lehetett volna. 

A fenti pontszámokat kissé árnyaltabbá tudjuk tenni akkor, ha egy grafikonon ábrázoljuk a pontszámokat és a válaszadók által megadott adatokból számolt részvételi adatokat (százalékosan kifejezve), íme: 

image001.png

Az Extreme Trail Hungary SE és a Hajsza rendezvényeit kimagaslóan sokan látogatják, így még inkább felértékelődik a magas pontszámuk. Az MSR kötött létszáma is lehet persze az oka a kisebb részvételi aránynak, de aki ott volt Pápán, imádta a versenyt. Ami a fenti ábrán külön érdekesség, hogy a Jász Terepfutás szinte a legalacsonyabb részvételi aránnyal hozta a 3.89-es átlagot, amiből arra következtetünk, hogy egy masszívan hűséges rajongótábora van a sorozatnak a Jászságban, akik szívügyüknek tekintik a versenyt. Az év első futamával támadó BakonyRun 2018 márciusi részvételi adataiból látszik, hogy ott Németbányán kora tavasszal már mindenkinek ment a lába, mindenki vágyott már egy jó kis hazai OCR-re. 
Kénytelenek vagyunk még egy kicsit visszatérni a HUN Harcos visegrádi futamára: a grafikonon látszik, hogy kimagaslóan sokan vettek részt (Tihanyhoz képest majd' kétszer, Domonyvölgyhöz képest közel háromszor annyian a kitöltők között) és így még inkább reprezentatív a 2.75-ös pontszám.

A Közvélemény-kutatás 2018 második részében tovább részletekre és érdekességekre igyekszünk rávilágítani, leginkább abba az irányban kutakodunk, hogy mi fontos egy résztvevőnek a versennyel, a rendezvénnyel kapcsolatban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4914598118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása