Betyár - Race, 2018.10.27. @Sobri Jóska Kalandpark, Kislőd

2018. november 02. 12:20 - ocrguest

Ebből valami nagyon nagy dolog is lehet idővel…

10.jpg

Szimi írása, ahogyan beszéltem vele a verseny után, két okból is kritikusabb lesz a megszokottnál. Egyrészt mert ebben az új sorozatban hatalmas potenciál van és szeretnénk, ha ezt a felszínre jönne, így reménykedünk benne, hogy a szervezők az építő kritikát látják írásunkban, mintsem a bántó szándékot - ehhez szervesen a kapcsolódik, hogy a "jajj de jó volt, puszi, pacsi, köszönjük" jelleg ömlegésnek most nincs helye. Másrészt pedig a verseny árazása: a nevezési díj egy felsőkategóriás versenynek megfelelő összeg volt így – első szervezés ide vagy oda - jogos az elvárás, hogy minden szempontból a legjobbat kapja a versenyző (szervezés, infrastruktúra, akadályok, stb.). Szóval akkor jöjjön innen Szimi beszámolója

A regisztráció a kalandpark pénztárában történt. A nevezéskor előleget kellett csak fizetni tehát mindenkivel pénzezni kellett, nyugtát/számlát kiállítani. A felelősségvállalásihoz a TAJ számtól a SZIG számig mindent be kellett írni, plusz a befutócsomagot is itt előre kiosztották. Mi még akkor érkeztünk amikor kicsi volt a sor de így is legalább 15 percet tökölődtünk mire becsekkoltunk. Szerintem a később érkezők ennél jóval többet álltak a sorban. Mi lett volna ha nem csak hetven induló van?

Csomagmegőrző nem volt. Persze az autó ott állt tíz méterre amibe be lehetett rámolni, de akadályfutásra – ahol víz meg sár van – nem nagyon szoktunk kocsikulcsot meg telefont vinni. Akinek nincs rokona a helyszínen az ilyenkor eléggé meg van lőve…

16.jpg

Három hullámban történt a rajtoltatás – félórás szünetekkel. Mivel a pályarajzot a szervezők előre közzétették ezért lehetett tudni, hogy a táv 6 kilométer lesz nagyjából 200 méter szinttel. Számomra ennek a műfajnak – OCR – az egyik varázsa az, hogy általában nem lehet előre tudni mi vár a pályán. Ez persze teljesen szubjektív és megtehettem volna, hogy nem nézem be előre a nyomvonalat – mindenesetre a pálya közzétételét nem tartottam szerencsésnek.

A rajt után az első párszáz méteren volt egy szénabála, egy autógumi sor és egy kúszás szerű akadály, aztán irány felfelé a dombra a kötélpálya felső végéhez. Aki járt már itt nyáron egy másik szervező által rendezett versenyen [BakonyRun Night Edition] annak ismerős volt az útvonal, csak akkor a másik oldalról, jóval kalandosabban kellett feljutni a domb tetejére. Kiadós első kilométer 120 méter szinttel ami kellően szétrázta a nem túl népes mezőnyt. Ez alapvetően jól ki volt találva így legalább nem volt tumultus a későbbiekben az egyébként totál egyszemélyes akadályoknál.

4.JPG

Az első akadályra elég sokat kellett várni. Le a hegyről majd a kalandparkot oldalról megkerülve már a park területén 3 kilométer környékén, féltávnál jött szembe. Egy hosszú, tök jó drótmajom után a patak felett lógó kötélen kellett lajhárkodni. Mikor megláttam nagyon örültem mert a lajháros kötél jó hosszú volt, ráadásul volt némi plusz kihívás is a feladatban mert a patakba lehetett beesni. De aztán a segítő kicsit elrontotta kedvem mert nem kellett a kötélen átlajhárkodni az árok felett – csak a patakig kellett elmenni aztán ott leugrani a vízbe. Ez kb. 2 métert jelentett a kötélen. Így ennek sok értelme nem volt. Ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni…

A patak olyan volt amilyennek egy pataknak lennie kell. K… hideg, sodrós víz, bokáig-derékig, esős-kelős, csúszós-mászós, hibátlan! Többet az ilyenből!!!!

1.JPG

Innen már a kalandpark területén belül ment a pálya és szépen sorban jöttek az akadályok – fix majomlétra, kúszás, dárdadobás, palánkok, összekötött lábbal ugrálás, stb.
Volt egy jó hosszú cölöpös balansz. Ez nem szerencsés választás – ezt az akadályt máshol se nagyon használják már. Elég balesetveszélyes főleg csúszós, sáros időben. E mellett kilazulnak és kidőlnek a cölöpök – ahogy az itt is megtörtént.
Volt egy nagyon ötletes akadály amilyennel még eddig sehol nem találkoztam. Egy „végtelenített” zsákba kellett kb. 20 métert négykézlábazni – mint valamiféle csőben. Kár, hogy csak egy volt belőle ami miatt itt már két-három ember jelentős fennakadást tudott okozni – viszont maga a feladat ötletes és jópofa.
A gumigörgetés nagyon kiadósra sikeredett. Nehéz volt a gumi és jó sokat kellett görgetni – 3-3 darab volt belőlük, tehát sorban állni sem kellett. Ez nagyon tetszett!

6.JPG

A farönkcipelést jó hosszú, kalandos úton kellett végrehajtani. Tökéletes lett volna -  kár, hogy itt a szalagozás erősen megtévesztő volt és a segítő se nagyon adott útbaigazítást. Volt egy pont félúton ahol a szalag lezárta az utat tehát át kellett bújni alatta a továbbhaladáshoz. Ez persze tök logikátlan. Többen eltévelyedtek vagy visszafordultak emiatt.
A befutó előtt utolsó feladat a kalandpark közepén lévő tavon történő átkelés volt. A víz baromi hideg, a tó alján fél méter iszap. Az 50 méter körüli táv felénél már alacsonyabb termetűeknek úszós a történet – 150 cm körüli víz.

Maga a feladat nagyon jó, magamfajta pont az ilyenekért jár akadályfutásra – minden versenyre kellene ilyen!

Az viszont az elgondolkodtatott, hogy pl. itt mi lett volna ha valakivel történik valami a tó közepén, húsz méterre a parttól hiszen a víz nem kicsit volt hideg - mentőmellény, bólyákkal kirakott vezetőkötél és mentőszemélyzet csónakban nem volt.

A futás során az első kilométer emelkedőjén teljesen elkészültem, a patakban estem-keltem, a gumiforgatásnál összecsúnyáztam a gatyám, a farönkcipelésnél nem tévedtem el és a fa feltörte a vállam, majd a végén a tóban összefagytam - tehát elmondható, hogy az egyébként nem túl fantáziadús pályán is tök jól éreztem magam! Alapvetően ez egy tök jó kis verseny volt!

11.JPG

Ettől függetlenül tartom, hogy az esemény ár/érték aránya igen gyengére sikeredett. Igaz ez akkor is ha a nevezési díj egy része a parkban elkölthető volt. Ahogy a versenyzőket néztem senkinek nem volt kedve kalandparkozni, ráadásul a játékok nem is igazán voltak beüzemelve.

Lehetne mondani, hogy a kalandpark által kínált melegvizes zuhanyzó és épített WC drágította meg a dolgot. Ez az infrastruktúra viszont nem arra lett kitalálva, hogy egyszerre 20-50 ember megrohanja – elég szűk keresztmetszet.

Ahogy azt a bevezetőben említettem azért is a kritika, mert ez a helyszín ennél sokkal többre hivatott. Egyrészről páratlan természeti adottságokkal rendelkezik. Sajnos a mostani pálya ebből nem sokat mutatott be, de a nyáron itt megrendezésre került másik versenyen láthattuk, hogy karnyújtásnyira olyan erdők, hegyek, völgyek, erdei csapások, erdei patakok, stb. vannak amiről máshol álmodni se mernek. E mellet a park területén belül szintén van patak, tó, hegy és erdő.

9.jpg

Másrészről a park maga lehetőséget ad állandó épített akadályok telepítésére – amit akár a park hétköznapi működésénél is fel lehetne használni. Itt nem azokra a hervadt palánkokra gondolok amelyek a mostani versenyre készültek – hanem komplex, kreatív akadályokra. A versenyeket szervezőknek alapvető problémát okoz az ilyen akadályok versenyekre történő kiszállítása, felépítése, elbontása majd a következő versenyig történő raktározása.

Itt a kalandparkban valószínűleg adott minden szaktudás a kivitelezésre, bontani és szállítani nem kell – tehát főnyeremény lehetne.

8.jpg

Azt gondolom nem járok messze az igazságtól ha azt mondom, hogy itt minden adott egy OCR mennyország létrehozásához. Tapasztalatot kellene gyűjteni más versenyeken (nem csak hazai viszonylatban) a lebonyolítás és a pálya felépítésével kapcsolatban. Esetleg kikérni sokat látott „szakemberek” véleményét és akkor csodát lehetne itt csinálni!

A következő verseny időpontja a helyszínen már kihirdetésre került [2019. május 11. - a szerk.]. A szervezők ígérete szerint sok változás várható – kíváncsian és türelmetlenül várjuk!

Beszámoló: Szimi
Fotók: Betyár-Race

 

Szólj hozzá!
Címkék: 2018 betyár-race

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5214336009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása