TESZT: ThiEYE T5 Edge sport akciókamera

2019. február 06. 13:17 - sebiszabi

20190206_124851_0001.png

Gearbest újabb ajándéka egy akciókamera, egy ThiEYE márkájú cucc, abból is a T5-ös típus. Nyilván nem lehet kikerülni, így menjünk is gyorsan elébe a dolgoknak: ez egy GoPro klón. Szinte milliméterre egyforma a két cucc. Pár eltérés nyilván van, erre ki is térünk, de erőteljes prekoncepcióm volt a teszt előtt, kíváncsi voltam, hogy csak külsőleg sikerült kopizni a Hero sorozatot, vagy belsőleg is. A válasz több, mint meglepő. 

Az átlag kínai csomagoláshoz képest a ThiEYE ízléses csomagolásban érkezik, persze itt sem találták fel újra a kereket, egyszerűen levették a már ismert módszert, de akkor is: már ez is csettintésre méltó. A csomag aztán rejt mindent, ami a kamerához csak kellhet első nekifutásra. Vízhatlan tokot, tartó, 3M-es öntapadós talpat, tisztító kendőt, távirányítót stb. stb. 

A csuklóra vagy bárhova felszerelhető távirányítót a kamerához csatlakoztatva lehet vezérelni az eszköz, ha mondjuk az a fejen, vagy mondjuk egy bringa kormányán van. Amúgy a GoPro-hoz is van hasonló, de azt külön kiegészítőként, plusz pénzért adják. Extra viszont a ThiEYE cuccában, hogy lehet hanggal is vezérelni. 

img_20190206_131328.jpg

Letölthető még egy mobilos applikáció (iOS és Android) is a kamerához, amivel a távoli vezérlés mellett (ez lenne az alap) még egy hasznos kis funkciót is belecsempésztek a csomagba: facebook fiókba bejelentkezve live stream-et is lehet indítani az alkalmazásból. Ez tényleg hasznos tud lenni, nem kell a telefon fix helyre pakolni, nyugodtan lehet a zsebben, míg a megfelelő céleszköz végzi a dolgát az erősebb kamerájával (mondjuk egy átlagos telefonhoz viszonyítva)

Gyors szemrevételezés után akksit bele és kapcsoljuk be. Az érintőképernyő a hátulján lemaradt, az nem sikerült a GoPro sorozatból áthozni, helyette van két plusz gomb a jobb oldalán a menüben való közlekedéshez. A menü szög egyszerű, az összes funkció pár kattintásra van, könnyedén megtanulható. A szokásos funkciók megvannak: videó (többféle felbontásban), fénykép, timelapse, éjszaki mód. Kapott stabilizátort, amit nagyon nem érzékeltem működés közben, mert a tesztfelvételeket egy Zhiyun Smooth 4 gimbal segítségével készítettem. Emellett pedig valamiféle zajcsökkentő áramkör is helyett kapott benne, ami a szél zúgását hivatott kiszűrni. 

Első nekifutásra nem tűntek meggyőzőnek a készített videók, de a GoPro Hero 4 Silver ugyanolyan beállításaival készült felvételekkel egymás mellé téve nagyon is meglepő eredmények jöttek ki. 
Egyáltalán nem rosszabbak az így készült felvételek, sőt néha a szemnek kimondott a ThiEYE videói a kényelmesebbek. Ez egyrészt azért van mert világosabbak a felvételek mint a Hero4-nél, másrészt pedig egy kicsit szemcsésebbek, amiktől inkább élesnek tűnnek. A HERO videók amúgy is egy kicsit elmossák a hatás kedvéért a pixeleket, de a felvételeken látszik a különbség. 

Holott a HERO dinamika tartománya szélesebb, például az alábbi képen látszik a paplan felhők között átszűrődő nap korongja, a ThiEYE felvételen ez nincs.

Viszont ami idegesítő a ThiEYE kamera szoftverében, az idegesítő fagyások. Nagyjából véletlenszerűen jönnek olyan "beakadások" a kamera programjában, amiből nem lehet kirángatni, csak úgy, hogy ha kiszedem az akksit és újra visszateszem (=újraindítom). Ez azért gáz, mert akkor az a felvétel is nyilván megy a kukába. Az egyik ilyen eset pont a felvétel leállítása közben "fagyott meg", így bukva a videót. 

A másik apróság, ami viszont idegesítő hibává nőhet, hogy az SD kártya foglalata és az töltő nyílás felett nincs kis takaró műanyag fedél (mint a GoPro esetében) és ha véletlenül leesik a kamera, simán kiesik belőle az SD kártya. Egy fél körömnyi alkatrész keresése pedig nem mindig jó móka. 

Sajnos a felvételek ideje alatt az időjárás nem volt kegyes hozzánk, de kevésbé felhős időben közelebb lett volna a két végeredmény egymáshoz.

A ThiEYE T5 Edge 100 dolláros, azaz 30 ezer forintos ára egészen meggyőző, ár/érték arányban igazi alternatíva lehet a GoPro-val szemben, ami jellemzően 100-120 ezer forint körül kínálja az aktuális új verzióit. Nagyon is érdemes vele egy próbát tenni. 

Gearbest link

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4714609510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása