TESZT: NO.1 F18 GPS Sports okosóra

2019. január 17. 14:29 - sebiszabi

20190117_221858_0000.png

2018 végén jött egy lehetőség a Gearbesttől, hogy együttműködés keretében ők adnak számunkra releváns kütyüket, mi pedig tesztelünk és és lehetőség szerint jókat írok róluk. Első nekifutásra egy okosórát és egy akciókamerát kaptunk. Ezek közül mai írásunk tárgya az okosóra, konkrétan az F18 No1 jelzésű GPS-es sportóra.

A gyártó egy puritán fehér kicsi dobozba csomagolta az eszközt és a hozzá tartozó szükséges kellékeket. És tényleg semmi sallang, csakis kizárólag az került a dobozbs, ami az üzemszerű működéshez kell

A Suunto és Garmin vonalon szocializált ember mit is is várjon egy olcsó kínai terméktől? Volt bennem egy kis félsz, amikor kicsomagoltam, de kellemes meglepetés volt elsőre az óra. Persze semmi prémium anyaghasználat, de mégis könnyű, jó formájú és viselhető óra ez. Teljesen fekete, akár napi viselethez is alkalmassá teheti.

A töltő és adatkábel kialakítása hajaz a top gyártók megoldására. Kicsit ugyan labilis, egy erősebb mágnes jó lett volna, mert így töltés közben nem nagyon szabad birizgálni, mert hamar leválik a kábel az óráról.

A bekapcsolás után a kedvem kissé alábbhagyott, mert sajnos a fejlesztők a kijelző kialakításánál az egyszerűbb utat választották: a kör alakú keretben a lehető legnagyobb négyzet alakú színes panel került. Így értékes helyek maradtak kihasználatlanul. 

A menürendszer egyszerű, pár perc után már készségszinten kezelhető az óra. A piktogramok és a menü szövegei kissé gyenge minőségűek, itt érezhető az olcsóság. 3 gombos interfészt kapott, a középsővel a menüben körbe-körbe lehet navigálni, vissza nem, van egy Enter és egy Back gomb, ezzel minden funkció elérhető, még ha itt-ott körülményesen is. De nem csak gombokkal, hanem a kijelzőt érintve is lehet navigálni a menüben, ez számomra nem akkora feature, de másnak lehet, ráadásul ennyi pénzért nem szokás ezt a funkciót beletenni kütyübe.

GPS téren elég jól ellátott az óra: GPS mellett Glonass és Beidou (kínai GPS rendszer) is a rendelkezésre áll, ennek köszönhetően első bekapcsolás után egész gyorsan pontos helyét adott a szobában ülve is. Kapott 3 választható watch face-t is, ízlés dolga, nekem a puritán jött be.

Beépített pulzusmérője is van, nagyságrendileg jól mért.

Az alkalmazás, amit gyárilag ajánlottak hozzá, nem volt túl stabil. Első nekifutásra tök hamar csatlakozott Bluetooth-on az óra a telefonhoz, de szétkapcsolás után már nem akarta az igazságot. De szerencsére van Google Playen alternatív megoldás, a HPlus Watch, azzal minden megy flottul, de azért vannak erős hiányosságai. Erről később..

A beépített sport módok közül én leginkább futásra használtam és amilyen egyszerű a menüje, olyan egyszerű nyilván a futást is indítani rajta. Amennyiben nincs GPS kapcsolat a sport megkezdésekor, akkor az óra ad magának 5 percet, hogy műholdakat találjon. Ezt érdemes kivárni, ellenkező esetben nem garantált a pontos mérés - így sikerült egy futásnak -28 (!?) km-t futni.

minusz28.jpg

Amúgy ha ezt az időt mondjuk kihasználjuk a bemelegítésre, akkor nem lehet nagy baj. A mérés pontossága hosszú távon egészen rendben van, hibahatáron belül mozog. Rövid és jellemzően körpályán már annyira nem teljesít jól, 4,5km-en majd’ 400 méter különbség sok. Főleg, ha a két tracket nézzük, amit rajzolt a két óra

suunto_vs_f18.jpg

Közben méri a lépést, a pulzust, a tempót, köridőt, szóval a szokásos alap funkciókat tudja.

hianyzo_szakasz.jpg

Érdekes az fenti tracken látni, hogy hiába nem sikerült időben műholdakat találni a kínai kütyünek, de mégis sikerült egész jól kiszámolni a távolságot a lépésszám alapján - nem is tévedett annyira sokat. 

 

a3v_f18_egymason.jpg

Az egyik utolsó futásnál már egészen szépen együtt ment a két track a kínai órával és a saját Suunto Ambit3 Verticallal szemben. Kis eltérés a távolságban most is van, de a A3V és a Garmin F3 között is mindig van ennyi, sőt az érdekes az, hogy a futótárs Garmin F3-ja által mért távolság közelebb volt a kínai óra méréséhez, mint a Suunto-hoz...

Ami nincs és bántóan hiányzik, az a szintemelkedés mérése a futás során. Szinkronizálás után Google Mapsen megrajzolja az útvonalat, kiírja az időt, a távot, a megtett lépések számát, de a szintet sajnos nem. Climbing sport mód választása esetén a tevékenység közben méri a magasságot csak.

A rögzített tracket nem lehet kiszedni belőle és nincs Strava/Sports Tracker stb kapcsolat sem.

Összességében ez egy ideális választás első olcsó GPS-es órának. A cikk publikálásának időpontjában 40 dollár körül van (OCR Magazinos kuponnal 38 dollár), ami ugye kb. 11 ezer forint, annyiért tényleg ajándék, főleg, hogy a belépő szintű decathlonis GPS órákért közel 30 ezer forintot kérnek el.

Nem ez lesz az utolsó sportórád, de az elsőnek simán jó. Már ezzel az órával is minőségi ugrás futni a telefonos alkalmazásokkal szemben: egy póló, egy gatya kombóban futásnál mindig macera a telefon cipelése, helyette inkább ezt próbáld ki!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7014568492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása