A nagy Silva fejlámpateszt!

2017. augusztus 31. 16:59 - sebiszabi

1 gyártó, 10 típus, 1 jó hosszú cikk.

cover.jpg

A svéd Silva gyártó fejlámpainak megatesztje igazából a Multinavigátor.hu ötlete volt, aki ennek megfelelően támogatta is a projektet és a kezünkbe nyomott egy kupac fejlámpát. A 10 darab eszköz nagyjából le is fedi a a gyártó teljes spektrumát a fejlámpák tekintetében. Az egyszerűbb, pár ezer forintos fényforrásoktól egészen a több tízezer forintos zászlóshajókig tesztelhettünk lámpákat. Mi pedig jó iskolás módjára újra és újra nekivágtunk az éjszakának, hogy lássuk, hogyan teljesítenek a svédek csodalámpái - amiket, ahogy a szlogenjük is hirdeti, a sarkvidéki körülményekre tervezek.

A lámpákat négy nagy kupacban teszteltük. Mindegyik kupaccal, ugyanazokat játszottuk: kimentünk terepre futni és megnéztük, hogy mennyire kényelmes a viseletük, mennyire biztonságos a közlekedés a lámpákkal.
Végül egy előre beállított éjszakai jelenetben teszteltük a lámpákat ugyanolyan fényképezőgép beállításokkal, hogy így egy objektív képet kapjunk a fényerőről. 

1. Csoportosítás

A csoportosítás elve egyrészt a lámpák a gyártói palettán elfoglalt helye ár alapján, másrészt pedig az egy családba tartozó lámpákat együtt igyekeztünk tesztelni. Így a következő csoportok jöttek létre:

a) Trail Speed Elite, Cross Trail 3 és Cross Trail 3 Ultra
b) Trail Runner II USB és Trail Runner 2
c) Ninox 2 és Ninox 2X
d) Active, Active X és Active XT

2. Tesztelés

a) Az első csoporttal kezdtük a tesztelést, hogy meglássuk, milyen az, amikor tényleg penge cuccnak kikiáltott eszközzel csapat az ember az erdőben. A sötétben futásnak amúgy is van egy sajátos bája, az erdőben ez még hangsúlyosabb. Erre a körre szerencsére nem kellett egyedül mennem, így eggyel elviselhetőbb volt. A lámpákon viszont tényleg nem múlt semmi. A Silva zászlóshajói hozták a kötelezőt és kellemesen erős fényt hoztak az éjszakába. Tényleg nem volt gond a látással. Minden előttünk felbukkanó akadályt és tereptárgyat könnyedén és időben felismertünk, sőt a szűk ösvényeket lefelé erős tempónál sem éreztem, hogy annyire mereszteni kellene a szememet. Mindhárom fényforrás külső, a fej hátsó felére erősítehető akksival rendelkezik, amik első fogásra elég súlyosnak tűntek, de viselésük kimondottan kényelmes volt, nem zavaró.

b) A Trail Runner II USB is velünk volt a  legelső teszten, a nagyok ligájában, de nem maradt szégyenben. Fényereje ugyan a leírások alapján jócskán elmarad, de nem volt életveszélyes vele közlekedni. A család másik tagja a Trail Runner 2 valamivel könnyebb súlyú és elemmel működik - nekem az USB-ről tölthető eszközök jobban bejöttek -, valamint cseppálló is, de ez utóbbit nem teszteltük. 

c) A Ninox sorozat fényerőben nagyon nem tér el a Trail Runner családtól, amiben viszont nagyon is különbözik, hogy vízálló termékekről beszélünk.

d) Az Active sorozat a Silva belépő szintű fejlámpái, a legolcsóbb termékek a jelen tesztben szereplők közül. Könnyű és kényelmes a viseletük, egyszerű felépítésű cuccok, de a terepen fután nem feltétlen az erősségük, inkább egyenletes sík terepen, utcán javasolt használni.  

3. Ismertetők

ACTIVE

Az Active egy relative gyenge fényerejű fejlámpa, 80 lumennel, szóval terepfutáshoz nem igazán ajánlott, inkább kényelmes túrához, vagy városi futáshoz. A piros szíjas Active valóban a kezdő szint a Silvánál. Ezt kínálják nagyjából 8 ezer forint környékén.

ACTIVE X

Az Active X kistesójától külső megjelentésben csak a szíj és a feliratok színében tér el, ő a zöld Active. Fényerőben másfélszerese, itt 120 lumenről beszélünk. Itt már érezni, hogy azért ezzel a fényerővel el lehet közlekedni, biztonságban érezheti magát az ember. Bár a 12 ezer forintos ár talán túlzó, főleg annak tekintetében, hogy az adatok alapján jócskán erősebbnek kellene érezni, mint a kistesót, de valamiért mégsem akkor a különbség.

 ACTIVE XT

Az Active sorozat kék tagja végre már igazi erős fejlámpa érzést nyújt. Érezhetően és látványosan erősebb, mint az Active család többi tagja. Három AAA elemmel (mint a többi) és a kattogós magasságállítási lehetőségével (mint a többi) még mindig a belépő szint ez 14 ezer forintért, de ez már az ajánlott kategória ennyi pénzért.

NINOX 2 ÉS NINOX 2X

A Ninox család két tagját azért vettem egy kalap alá, mert igazából egyetlen dologban különböznek: erőforrás típusától. A Ninox 2 három darab AAA elemmel hajtható meg, a Ninox 2X pedig USB-ről tölthető akksival, ezért ez utóbbi nálam a nyerő. Maga az elem/akksi fedél egy műanyag éllel tekerhető le, amit okosan a fejpánt egyik műanyag alkatrészén alakítottak ki. Fényerőben 150 lument ír a doksi, szóval az átlagos belépő szint környéke. 

A vízállóságot nem teszteltük, szívünk szerint belenyomtuk volna fejét a csapba a víz alá, de a forgalmazóra való tekintettel ezt most kihagytuk. 

TRAIL RUNNER 2

Erőforrás elhelyezés szempontjából az egyik legfurább megoldás ránézésre a Trail Runner 2-é. Az gyufásdoboz méretű fehér műanyag doboz nagyon furán kell felhúzni a szíjra, igazából nem is igazán tudom, hogy hosszú távon ez mennyire tud stabil lenni. Nehéz belecibálni a fejpánt gumis szalagját, de furán rögzül. Ettől független egy kényelmes és könnyen kezelhető és erős fényforrás. 22 ezer forintért majdnem sok, akcióban, ha sikerült elcsípni, nagyon jó vétel lehet. 

TRAIL RUNNER II USB

Ahogy említettem korábban, ez a lámpa együtt versenyzett nálunk a legjobbakkal és már ott is feltűnt két dolog. Egyrészt a fényereje ugyan "csak" 140 lumen, valamiért egészen jól működött vele a futás. Másrészt pedig az USB-ről tölthető (plusz pont) vékony akksija kényelmesen feszül az ember fejéhez, szinte nem is érezni, hogy az ott hátul van. Tölthetne kicsit gyorsabban az akkumulátor, de jó hír, hogy max fényerővel közel 8 órán át bírja. 28 ezer forint elsőre soknak tűnik érte, de szerintem jó vétel hosszú távon.

TRAIL SPEED ELITE

A vaddisznó! Ez egy állat ez a lámpa! Ha a pénz nem számít, akkor én őt választanám. 660 lumenes ereje a madarat leégeti a fáról. Jó nehéz akksija van ennek is első fogásra. Érdekes, hogy a fejen az ember nem érzi a súlyát ennyire veszélyesnek. Három fokozatban állítható a fényereje. Sokszor a közepes vagy a leggyengébb mód is tökéletesen elegendő. Maximum fokozaton egy szűk 7 órát bír az akksi.

Kényelmes a tapintása, könnyedés állítható fel és le, ahogy kényelmes. Én személy szerint jobban szeretek olyan 10-12 métert magam előtt látni, ezért széles területet világít így be a lámpa. Közelebb állítva, úgy 3-4 méterre, inkább már csak az utat látjuk magunk előtt vele, a széleket nem nagyon. 

A lámpa szerelhető fejre és biciklire is, szóval egy professzionális kis univerzális eszközt kapunk, de riasztó lehet a 75 ezer forintos listaára. Ezért viszont egy minden igényt kielégítő, felső kategóriás lámpát kapunk. Még egy negatívum a lámpával kapcsolatban, hogy iszonyatos hőt termel. Nyilván a 660 lumenes fényerő mellett ez már szinte "elvárt", de mégiscsak fura egy kicsit, hogy az ember kotorászik a lámpa körül, mert mondjuk állítana a magasságon és majdnem megégeti a lámpával a kezét.

Ezektől függetlenül a 10 kupac legjobb lámpája ez!

CROSS TRAIL 3

A tesztelésben segítő fegyvertársam kedvenc lámpája. A Cross Trail 3 is egy univerzális fényforrás, ami azt jelenti, hogy fejre, kerékpárra és sisakra is lehet rögzíteni az eszközt. Így nyugodt szívvel ajánlja a svéd gyártó sötétben síeléshez. Ez utóbbit nem tudjuk megerősíteni több okból sem (pl. nyár van ;)), de elhisszük, mert arra mindig van hó. 400 lumenes fényereje bármilyen helyzetben kiszolgálja viselőjét. 4 db AA elemmel hajtható meg a lámpa, amit egy vízálló műanyag burokba kell belehelyezni. Maga a burok számomra eszköz nélkül eselytelen volt a kinyitásra. Szóval terepen elemet cserélni nem ideális. A négy elemtől a box elég nehéz, de fejen könnyen megszokható. Viszont az már kevésbé, hogy az elemek behelyezésekor nagyon kell vigyázni, nehogy azt a pici piros kábel leszakítsuk a saru végéről. Ezt egy ilyen árkategóriájú készüléknél miért kellett ilyen gagyin megoldani? Nem is értem. 

batterybox_crosstrail3.jpg

Ettől függetlenül ez is egy piszok jó készülék a Silva paletta felső részéről. Csodálatos és konzisztens fényerejével a teljes üzemidő alatt. Nem nagyon "billeg" a fénye, nem csökken számottevően a fénycsóva mérete többórás használat után sem. Amíg egy csepp erő van az elemekben, ez addig megy. (Az ultra verziónál a videónál ezt jobban látni majd.)

 

CROSS TRAIL 3 ULTRA

A Cross Trail 3 és az Ultra között sok különbség megjelenésben nincs, az Ultra szürke, a sima verzió kék színben pompázó fejpánttal jön. De mi tudjuk, hogy ördög a részletekben rejtőzik. Nem véletlenül kérnek el 23 ezer forinttal többet az Ultráért (ami ugye egy másik jó Silva lámpa ára...). A trükk egyrészt a kiegészítőkben van: a csinos csomagolásban a különböző rögzítő bigyók mellett egy extra safety light (értsd piros villogó is van). De ami még ennél is fontosabb, hogy a Silva mérnökei addig bütyköltek a lámpával, míg a 4 db AA (Varta) elemmel több, mint 13-14 órát bírt a lámpa maximális fokozaton! Tényleg nem hittem el! A GoPro a powerbankkal együtt már rég megadta magát, de CT3 Ultra még mindig bírta. Elképesztő! 

 

4. Összegzés

Tanulságos pár hét volt, mire végigpróbálgattuk az összes fejlámpát. A "drágább jobb" elv azért nagyjából igazolódik, a gyártó pontosan tudta, hogy melyik terméket hova kell pozicionálni. De ha ár-érték arányban kezdjük vizsgálni a a fényforrásokat, akkor tudjuk árnyalni a képet. 

A Trail Runner 2 vagy a Trail Runner II USB univerzális megoldás, erre két lámpára mondanám rá nyugodt szívvel, hogy a ajánlott vétel. 20-30 ezer forint közötti árukkal egy hosszú távú megoldást jelentheznek, amivel hosszabb éjszakai túrákra is nagy nyugalommal elindulhat az ember. Amennyiben valamelyik eszközt sikerült akcióban megcsípni, mint a most a Trail Runner 2-t a multiNavigátornál 12 ezer forintért, akkor az maga a legjobb vétel.

best_buy.jpg

Amennyiben professzionális megoldás kell én mindenképpen a Trail Speed Elite-et választanám. Hatalmas fényerő egy viszonylag kicsi lámpatestben. Kényelmes és univerzális megoldás.

best_prduct.jpg

Összességében elmondható, hogy a Silva nagyon jó fejlámpákat készít. Közös jellemzőjük, hogy a fejpántok minden termék esetében nagyon biztosan állnak az ember fején. A pánt belső részére felfuttatott szilikon csíkok ezt az élményt tovább fokozzák. Ugyanakkor én személy szerint a Silva annyira tolt és hype-olt Intelligent Light technológiája mögött akkor feature-t nem láttam. Változott ugyan a fénycsóval alakja valamit, ahogy lejjebb tekertem a lámpa szögét, de nem volt akkora "húha!" érzése tőle az embernek.

5. Összehasonlító táblázat

Típus Max. fényerő (lumen) Fokozatok Erőforrás Súly (g) Ár (Ft) Értékelés
Active 80 2 3xAAA 86 7.990 **
Active X 120 2 3xAAA na 11.900 ***
Active XT 160 2 3xAAA na 14.900 ***
Ninox 2 150 2 3xAAA 86 9.990 **
Ninox 2X 150 2 USB akku 86 23.950 **
Trail Runner 2 160 2 3xAAA 118 11.900 ****
Trail Runner II USB 140 2 USB akku 130 25.500 *****
Trail Speed Elite 660 3 220V akku 62* 49.990 *****
Cross Trail 3 400 3 4xAA 220 36.900 ****
Cross Trail 3 Ultra 400 3 4xAA 70** 54.900 *****

 * : elemek nélkül
** : csak a lámpa
A félkövér piros árak a cikk írásának pillanatában akciós a multiNavigátor-nál

Hatalmas köszönet a multiNavigátor.hu-nak, hogy ezt a rengeteg és nagy értékű lámpát a rendelkezésünkre bocsátotta. Jó kis móka volt, szeretjük az ilyet!

multinavigator.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: silva fejlámpa

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8612791910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása