Afganisztáni bombakeresés után az akadálypályák világába

2016. szeptember 13. 13:47 - sebiszabi

Interjú Púza Andrással, a Hard Dog Race ötletgazdájával

2016-09-04_210453erkg.jpg

Amikor először belefutottunk a Hard Dog Race nevű új kezdeményezésbe, azt gondoltuk, hogy ez tényleg mekkora ötlet és hiánypótló verseny. Kutyával futni, tök magától értetődő. Így megkerestük Púza Andrást, a verseny ötletgazdáját, hogy beszélgessünk egyet vele, de a beszélgetés egy nem várt fordulatot vett azzal, hogy kiderült: András Afganisztánban szolgált bombakereső katonaként. Hogyan kerül egy volt katona az extrém akadálypályás futások világába főleg a szolgálati kutyájával az oldalán? A tovább után minden kiderül.

OCR Mag.: Nagy divatja van - szerencsére - az akadályfutó versenyeknek, egyre több is van belőle, nehéz újat hozni. Nektek azért ez sikerült a kutyás futással. Mesélj, kérlek, hogyan jött az ötlet?
Púza András: Természetesen katonai kiképzésem és pályafutásom alatt már találkoztam akadálypályákkal, hiszen tudjuk, hogy ezeket a versenyeket is a katonai kiképzések ihlették, de akkor még nem volt itthon hírük ezeknek a futamoknak. Így én is, mint sokan, élveztem a seregben a pályákat, de utána el is felejtkeztem róluk. 2014-ben ismerkedtem meg az akadálypályás futásokkal és az első gondolatom az volt, mint „elborult” hivatásos kutyásnak, hogy jó-jó, de miért ne lehetne ugyanezt kutyával! Ekkor kezdtem összerakni a Hard Dog Race alapjait, még név nélkül. Majd 2015-ben leszerelésem után kezdte az egész a mostani formáját elérni. Azért nem mondom, hogy végleges, hiszen változik és változni is fog a visszajelzések alapján. A változás alatt a reménybeli pozitív fejlődést értem.
Abban, hogy összerakódott bennem a HDR vitathatatlan szerepe volt a kutyákkal eltöltött 30 évemnek, a harcművészetekben szerzett 20 éves tapasztalatnak és persze a kutyavezetői múltamnak benne az Afganisztánban szolgált 7 hónapnak. És természetesen az akadálypályás futásokon össze gyűjtött sár mennyiségnek is.
Akit érdekel részletesen, hosszabban itt elolvashatja: http://harddograce.hu/blog a személyes gondolataimat erről.

Pontosan mi volt a munkaköröd?
A beosztásom hivatalos neve kutyavezető tűzszerész volt. Ez gyakorlatilag robbanóanyag felderítést jelent alapvetően kutyával, de természetesen a szemét is nyitva tartja az ember. Ilyenkor a kutya és az ember egy párost alkotnak, akárcsak a HDR pályán, segítve egymás munkáját. Ez a munka komplexebb annál, mint ami kívülről látszik. Nem csak arról van szó, hogy a kutya szagol, a vezető pedig fogja a pórázt.

Tipikus kérdés egy katonához: a katonaéletet, a kiküldetést hogy viseli a család?
Nem könnyen. Nekik is megterhelő az egész. Képzeld, hogy megvannak a feladatok egy háztartásban mindenki teszi a dolgát legjobb tudása szerint, majd egyszer csak hopp az egyik fél több ezer kilométer távolságra kerül ráadásul hadműveleti területre és egy hang lesz a vonal végén vagy egy szaggatott kép a skypon keresztül 6-7 hónapig. Szándékosan nem mondom, hogy a férj, hiszen sok nővel szolgálhattam együtt, akik remekül megállták a helyüket. Az otthon maradottnak kell kettő helyett is helyt állni. Ilyenkor fel lehet tenni a kérdést kinek nehezebb a feladata annak a katonának, aki a napi életveszélyben teszi a dolgát, vagy aki otthon maradt. Mindkettő tiszteletet érdemel, azt hiszem.

2016-09-04_211000tfme.jpg

Te képzed ki a kutyát, vagy egy “kész” társat kapsz a bevetésekre?
Nem én képeztem ki. A Honvédségben a kutyavezető tanfolyamon a leendő vezető és a kutyája együtt képződnek a tanfolyam alatt szakértő kezek, szemek felügyelete mellett. A kiválasztás után egy páros alakul, egy kutya egy kutyavezető mellé van rendelve. Utána fejlődnek tanulnak, kovácsolódnak össze együtt egészen a közös vizsgáig. Ahol a vezetőnek elméletből, állategészségügyi, jogi, etológiai és egyéb tárgyakból is vizsgáznia kell. Ha ez sikerül jön a gyakorlati vizsga együtt a kutyával.
Ahhoz, hogy én kint helyt tudtam állni sok tapasztalt kolléga, kiképző segítsége és munkája kellett. A tanulás nem ér véget a vizsga után, sőt utána kezdődik igazán. A rutinos, Afganisztánt többször megjárt, bajtársak segítsége nélkül nem sokra mentem volna.


Óhatatlanul előjön a kérdés: Találtatok bombát Afganisztánban?
Ha azt kérdezed jelzett e Ronin robbanóanyagot, akkor erre azt a választ szeretném adni, hogy a több év alatt, amíg a magyar kutyavezető tűzszerészek kint szolgáltak nem volt felesleges a jelenlétünk. Hiszen, azt el kell mondani nem én voltam az egyetlen ebben a beosztásban. Rajtunk kívül még sok két és négylábú kollégám volt kint és végezte becsülettel a munkáját.

Ronin tehát egy kiképzett kutya, minden helyzetben pontosan betartja az utasításaidat. Gondolom ez így van. De hogyan várható el ugyanez egy kutyás versenyen minden kutyától (és gazdájától)?
Azért attól, hogy Ronin kiképzett kutya nem tökéletes, és én messze nem vagyok tökéletes vezetője vagy most már inkább gazdája. Nekünk is megvannak a magunk hibái, gyengéi…
Nem várjuk el a kiképzettséget és a tökéletes szófogadást. A versenyszabályzatot úgy alkottuk meg, hogy a HDR a lehető legbiztonságosabb legyen. Egy alapvető szocializált viselkedést várunk el a kutyától a gazdáról pedig egy alapvető kutyatartási kultúrát és normális emberi viselkedést feltételezünk. Ha ezek megvannak és valaki betartja a versenyszabályzatot, odafigyel, már baj nem lehet. Csupán ennyi az elvárás. Ennyivel, na meg némi kondival és akaraterővel teljesíthető is a verseny.


Kell-e valamilyen igazolás arról, hogy a kutyák egészségesek?
A verseny előtti regisztráción állatorvos fogja ellenőrizni a kutyákat, igazolást nem kell hozni. A magyar törvényeknek megfelelően a kutya chipelve kell, hogy legyen a megfelelő oltásokkal ellátva, féreg hajtva. Tehát itt sem várunk el többet, mint amit minden felelősség teljes kutyatartó megtesz a hétköznapokban.



Milyen biztonsági előírások mentén rendezitek a versenyt? Laikusként kérdezem, hogy ha sok kutya lesz egy helyen, nem lehet tartani attól, hogy “megvadulnak”
Úgy alkottuk meg a versenyszabályzatot, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen. Nem mondom, hogy nem okozott fejtörést ez a kihívás. Sok-sok munka hozta meg a mai formát. Valamint tartottunk baráti körben egy teszt versenyt, ahol a reklám filmünk is készült. Ez alatt több „gyermekbetegség” is előjött. Ezeket a tapasztalatokat mind beleépítettük a szabályzatba.
De sajnos így is véges az indulók száma, pont a biztonság miatt. Nem úgy kell elképzelni, hogy 400 párost a pályára engedünk egyszerre. Nem lesz olyan indulási tumultus, mint a csak embereknek szánt OCR versenyeken. A futamok reggel 9:00 és 15:00 között 15 percenként indulnak csoportokban. Egy ilyen csoportban 16-16 kutya és ember, vagyis 16 páros van. Egy sorban 4 párossal. Az első sor elindul majd 3 perc múlva a következő és így tovább. Utána szünet és következik az újabb 16 páros. Így elkerüljük a vadulós tumultust. Ezen kívül még a rajt előtt lehet variálni, ki hol szeretne állni a 16 „rajtpozíció” közül, a kutya neme viselkedése szerint. A nevezésnél pedig ki lehet választani, ki melyik futamban kíván indulni, egészen addig, amíg az be nem telik. Tehát a korábban nevezők járnak választás szempontjából a legjobban.
Ezen kívül a póráz használata kötelező. Tudom, vannak nagyon fegyelmezett kutyák, akikre nem kellene, de sajnos nem várható mindenkitől az ilyen fegyelem. Így ezek a szabályok minden résztvevő biztonságát szolgálják. A regisztrációnál pedig szakemberek, az állatorvos és a Verseny Bizottság tagjai ellenőrzik a kutya szociális viselkedését, és döntenek az esetleges szájkosár kötelezővé tételéről, vagy extrém esetben a kizárásról is. De ez az az eszköz, amivel nem kívánunk élni. Minden esetben próbálunk majd közös megoldást találni, hiszen sporttársak leszünk ott.
Valamint minden akadálynál és a pálya bizonyos szakaszain, ahogy a rajtnál és a célnál is, kutyás tapasztalattal rendelkező emberek lesznek, akik mindenben segítenek majd. Egy közel 80 fős stáb, a teljes HDR Csapat fog azért dolgozni, hogy minden rendben zajlódjon le.
Aki nevez és betartja a szabályokat valamint felelős kutyatartóként felméri a kutyája egyéniségét, adott esetben önként a szájkosár mellett dönt, így elmondhatjuk, hogy mindannyian mindent megtettünk a jó és biztonságos versenyért. De itt is mint minden OCR versenyen mindenki a saját felelősségére indul.

Edzéseken fut velünk egy srác, akinek két jól nevelt kutyája is szokott velünk futni nagyjából 10 km-eket. Mekkora kihívás ez a verseny embertől és kutyától?
A táv 6 km. A kutyáról tudni kell, hogy képes széthajtani magát a szeretett gazda kedvéért. Ezért, nem csak itt, általánosságban is beszélek, a gazdi felelőssége mire kéri a kutyát. Tapasztalatim alapján ez a táv még messze nem ez. Ez teljesíthető a páros mindkét tagjának. Itt talán nem a táv a kihívás, hanem sokkal inkább az akadályok. Vagy talán egyeseknek az ismeretlentől való tartás, vagy félelem. Tudom ez sokakat vissza is tart a nevezéstől. De ez úton üzenem, nem kell. Semmi olyat nem kér sem én sem a HDR Csapat, amit ne tudnánk mi magunk a kutyánkkal megcsinálni. Viszont ha nem lenne kihívás, miért lenne büszke az ember a célban?

Milyen típusú akadályokkal készültök?
Akadályaink speciálisan kutyákra is, emberre is lettek tervezve. Tehát amiket láttunk OCR versenyeken vagy azok variációi kapásból kiesnek, legalábbis jó pár közülük. Helyettük olyanokkal készülünk, amikkel majdnem biztos vagyok, hogy még senki nem találkozott, de elég jó kis meglepetések vannak a tarsolyban. Lesz sok épített akadály pl. a kutyások számára ismerős „A” palánk egy különleges óriás változata.

img_3119_resize.jpg

Szerinted mennyi idő alatt lehet átlagosan teljesíteni ezt a 6 km-es távot?
Nem szeretnék tippelni, de valahol 1 óra környékére tenném. Tudni kell a verseny alap filozófiája, hogy itt mindenki nyertes, aki rajthoz áll és beért a célba! Itt csak nyertesek vannak. Ha valaki 3 óra alatt sétálja le kényelmesen, akkor is nyert! Jár neki a tiszteletünk és az ajándékcsomag az éremmel és az emlékpólóval és még sok meglepetéssel.

Sáros, vizes akadályok is lesznek?
Tudod, a pingvin bemegy a kocsmába.
- A tesómat keresem.
Mire a kocsmáros: - Hogy nézett ki?
A pingvin erre széttárja a kis szárnyait: - Szerinted?

img_2931_resize.jpg

Mi a jutalom a célba érő versenyzőknek?
A büszkeségen túl minden versenyző kap egy ajándékcsomagot, tele tömve minden jóval, támogatóinknak köszönhetően több mint 10.000 Ft értékben. Ezen kívül természetesen jár az emlékérem és a póló mindenkinek, aki célba ér.
Ez az alap. Ezen felül több mint 26 párosnak van esélye az időmérés alapján megnyerni a több mint 1 millió forintnyi értékből valamit. Ezt személyre lebontva elég komoly nyereményekről beszélhetünk a teljesség igénye nélkül: 15 000 Ft értékű kutyafelszerelés a Julius K-9 felajánlásának köszönhetően, 3 havi szuperprémium kutyatáp adag Hill’s minőségben, ezt ki sem merem számolni olyan sok, 8000 Ft értékű ízület erősítő és vitamin csomag a Zoetis jóvoltából. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Milyen pályán lesz pontosan a verseny?
A helyszín Piliscsév Motocross pálya, talán páran emlékeznek rá tavalyról, akik velem együtt teljesítettek ott egy OCR versenyt a Legionrun-t.

Csak egyéni indulás van? Valamint mi van azokkal, akinek nincs kutyája, vagy éppen nem olyan akivel lehet indulni a szabályok szerint?
A csapat induláshoz 6 páros kell. Semmi gond, ha nincs kutyus. Indulhatnak, nekik hagytunk egy kiskaput. Ha csatlakoznak egy 5 fős csapathoz hatodiknak máris mehet a buli és kutya nélkül is rajthoz lehet állni.

Mennyi jelentkezőre számítasz az első kiírásban?
Nem szeretnék tippelgetni. Van egy ideális szám, amivel nagyon elégedettek lennénk és van egy álom az a maximált létszám, aminél többet nem tudunk befogadni. Ha ezt elérjük, akkor le kell zárnunk a nevezést. Ha ez megtörténik, nem is tudom, mit teszek örömömben…

hdr_02.jpg

Hova lehet ezt továbbfejleszteni szerinted?
Sok tervem, tervünk van még. Van példaképünk a sima OCR világból.
De már az első alkalommal sem ”csak” egy verseny vagyunk. Egy kutyás ünnepet szervezünk: családi programot, örökbe fogadó nappal az Ebárvaháznak köszönhetően, állategészségügyi és kutya élelmezési szaktanácsadással, látványos kutyás bemutatókkal. Ezek a programok természetesen mind ingyenesek.

Mennyire nehéz egy ilyen versenyt a nulláról elindítani. Szponzorokat mennyire könnyű/nehéz egy ilyen ügy mellé megnyerni?
Mindkettő. Sok céget kerestünk meg. Sok pozitív visszajelzést is kaptunk és, kár tagadni elutasítást is. És tudom meglepő, de volt cég, akit mi nem szerettünk volna.
Ugyanakkor, akiket most látsz a honlapon elsőre igent mondtak. Pontosan értették, érezték azt a víziót, a jövőképet az egészben, amit én is, és mellénk álltak. Ezért igyekszünk egy igazán minőségi és profi rendezvénnyel megköszönni nekik ezt a döntésüket, hiszen magas minőséget képviselő világcégekről beszélünk, így nem is tehetünk mást, mint mi is minőségi élményt igyekszünk nyújtani a versenyzőinknek.

 

Szólj hozzá!
Címkék: hard dog race

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3811696863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása