TESZT: Suunto Ambit3 Vertical

2016. szeptember 08. 15:08 - sebiszabi

ss021844000-ambit3-vertical-black-perspective-view-recovery-time-positive.png

A finn gyártó az Ambit3 sorozat utolsó tagját 2015-ben hozta ki, ami egy kicsit váratlan és nem is teljesen érthető húzás volt több szempontból sem. Egyrészt az Ambit3-mal a palettát már korábban lefedte szépen a Suunto, hiszen belépő modelnek ott van a Run, majdnem mindenesnek a Sport és a high-end terméknek pedig a Peak. Erre jött a Vertical és tudásban és árazásban is betolták a Sport és a Peak közé. Másik oldalon pedig az áll, hogy a Garmin, mint konkurencia már a piacon volt a Fénix3 sorozattal, ami színes kijelzőt, widgeteket, Glonass támogatást és még egy zsáknyi csuda dolgot mutatott, amitől csorog az ember nyála. Igazából nem véletlen, hogy itt-ott Ambit3.5-nek is csúfolták a Vertical-t, mert azért többet tud, mint a többi tesó az Ambit3-ból, de ez még nem a következő generációs Suunto (az a Spartan sorozat lett)

1. Felszerelség, specifikáció 
2. Külső, megjelenés
3. Menürendszer, funkciók
4. Kezelés, működés
5. Szolgáltatások, támogatás
6. Értékelés

1. Felszerelség, specifikáció

Ahogy a bevezetőben is volt már szó róla a GPS mellett Glonass (orosz hadsereg globális helymeghatározó rendszere) támogatás is van, szóval a helymeghatározással elvileg nem lehet probléma (erről később). A kijelző egy dot-mátrix típusú, 128x128 pont megjelenítésére alkalmas. Színes kijelző nincs. Van digitális iránytű, barométer, hőmérséklet érzékelő és végre rezgőmotor. Az óra tud pontos időt, stopper-, időzítő- és visszaszámoló funkciót. Támogatja a multisport funkciókat (pl.: triatlon), regenerálódási időt számol, napi/heti/éves aktivitást mér, megtett magasság értékeket számol. Tud 17 nyelven, de magyarul sajnos nem. Intervallum edzéseket is támogatja. Bluetooth technológiával pedig tudunk HR pántot, pedálszenzort és cipőre szerelhető futásérzékelőt.

2. Külső megjelenés

Az Ambit3 sorozat legjobban kinéző darabja a Vertical, ezzel nem nagyon van mit vitatkozni. A másik három típusnál a GPS vevőt máshogy nem tudták megoldani, minthogy az óraházból a szíj irányába fél hüvelykujjnyi merev bumszlit tettek és oda építették be a vevőt. A Vertical esetében végre megoldották ezt szépen és beletették az óraház felső részébe körkörösen. Ettől végre az órának tényleg óra formája lett és valóban napi szinten is nyugodtan hordható. Méretei ebben a kategóriában a szokásosnak mondható: 50mm széles, 50mm hosszú (tehát felülről teljes kör) és 15mm vastag.

ss021844000-ambit3-vertical-black-front-view-clock-12h-positive.png

Ez utóbbi első durvának tűnhet, de napi viselet során nem problémás, könnyedén meg lehet szokni. Bár igaz, hogy meg kell tanulni, ha az óra az ember kezén van, akkor mások a távolságok. Én pár után odavertem az órát a falnak, úgy hogy egy kis festéket mindjárt le is kaptam róla. A szíj anyaga szilikon, de a kényelmesebb fajtából. Abszolút nem merev, könnyedén idomul és jó sok lyukat hagytak a csatnak, mindenképpen be lehet állítani a csuklóra. Az óra fém karimája és az üveglap (ami ásványi kristály) alatti sáv sikerült talán túl szélesre, ott lehetett volna helyet nyerni, hogy nagyobb felbontású kijelző férjen el.

3. Menürendszer, funkciók

A menürendszere nem túl bonyolult. Van 5 gomb az órát kettő balról (BACK LAP, VIEW) és három a jobb oldalon (START STOP, NEXT, LIGHT LOCK). A feliratok nagyjából le is fedik, hogy hogyan lehet navigálni. Emellett még vannak azok a funkciók, melyek valamelyik gomb hosszanti nyomásával hívhatók elő. Általánosságban elmondható, hogy a jobb oldali felső és alsó gombok működnek fel-le kurzorként és a középső gomb (NEXT) pedig az enterként, azzal tudunk egy szinttel beljebb menni, vagy egy változtatást érvényesíteni. Vissza egy szintet a bal felső BACK LAP gombbal tudunk menni.
Kezdjük fontossági sorrendben a jobb oldalon. 

START STOP: itt érhetőek el a sport (EXERCISE), navigációs (NAVIGATION), előzmények (LOGBOOK), a kijelző (DISPLAY) és regenerálódás (RECOVERY) funkciók. 
Az EXERCISE alatt találjuk az órára feltöltött sport módokat, van belőle jó sok gyári, de lehet sajátot is összeállítani a webes (Movescount), vagy a mobilos alkalmazásból, sok-sok paraméter alapján. (A Suunto Movescount webes alkalmazás amúgy is egy külön témát megér, tervezem, hogy lesz abból is egy írás.)  A sportmódot a NEXT gombbal tudjuk kiválasztani és a START STOP megnyomásával indulhat is az edzés. Edzés közben a START STOP felfüggeszti az edzést (nem állítja le), újbóli megnyomásával folytatható. A NEXT ilyenkor a sport módhoz előre definiált kijelzők között lehet körbe navigálni. Az egyes kijelzőkből sportonként 8 darabot lehet beállítani és mindegyik kijelzőre tetszőlegesen tudunk számlálókat kitenni. Itt jönnek a képbe a Suunto App központban található alkalmazások, mert csak a sportmódok kijelzőihez lehet külön appokat hozzácsatolni. Ezt egy kicsit én hiányosságnak érzem: miért csak edzés közben lehet értelme egy alkalmazásnak? Például egy viharjelző app normál használat esetén nem valós igény? A START STOP hosszan nyomásával lehet megállítani az edzés, ekkor a logba menti az adatok.
Extra edzés közben funkciók a NEXT hosszanti nyomásával érhetőek el. Ekkor kapunk egy plusz menüpontot, ahol az edzéseket (WORKOUT), navigációt, intervallum funkciót, pulzuszóna figyelmeztetések lehet aktiválni. Az edzéseket a mobilos alkalmazásban lehet összeállítani és az órára szinkronizálni. Ennek összeállítása is megér egy külön cikket. Nagy hátrány, hogy a WORKOUT funkció és az intervallum beállítás egyszerre nem működik. Szerettem volna egy olyan edzést összerakni, ahol futok 2 km-t majd pihenek 3 percet (ezt háromszor), de mindezt úgy, hogy interval futásként 1 perc dinamikus futás, 1 perc lassú futás. Az edzés szerkesztővel szépen összeraktam a 2km futás - 3 perc pihi kört, az új sportmódnál beállítottam, hogy itt bizony szükségem van az intervallum figyelmeztetésre. De amikor edzésre került a sor, akkor szembesültem vele, hogy vagy az egyiket tudom használni, vagy a másikat. A megoldás az lett, hogy kerestem egy stabil 400m-es kört és csak az interval-t használtam.
Navigáció módot kiválasztva az az órára előre feltöltött útvonalon segít az óra navigálni. Folyamatosan jelzi, hogy merre van az út, merre kellene tartanunk. Van egy közeli nézet, ahol nagyjából 100m távolságot látunk előre és jelzi is, ha kiemelt navigációs ponthoz érkezünk. Emellett van egy nagyobb léptékű nézet, ahol az egész útvonalat látjuk egészben. Figyelmeztet az óra, ha futás közben 10%-nál nagyobb mértékben elhagyjuk az útvonalat. Komplett térképet sajnos nem tud megjeleníteni.
A NAVIGATION menüben találjuk az órára töltött, valamint a mentett POI-kat, utakat és helyeket. Lehet előre útvonalakat összerakni a webes Movescount-ban és ha térképnél Mapbox-ot használunk, akkor a magassági információk is tárolásra kerültnek, így futás közben tudjuk nézni a magassági profilt, hogy milyen emelkedők és lejtők várnak még ránk. 

ss021844000-ambit3-vertical-black-front-view-route-altitude-profile-metric-positive.png

A kijelző (DISPLAY) menüpontban különböző alap kijelzőket csatlakoztathatunk az alapból megjelenő órakijelző mögé. Ezek között a NEXT gombbal váltogathatunk. Gyári kijelzők közül választhatunk csak, új display-t itt nem tudunk hozzáadni (vagy csak még nekem nem sikerült). Aktivitás, iránytű, függőleges megtett méterek, visszaszámláló és stopper kijelzők fűzhetők hozzá. Én speciel csak az aktivitás kijelzőt használom pluszban, a többinek nem látom értelmét, de a csúcs az lenne, hogy ha lehet kijelzőt is programozni. 

Alaphelyzetben a NEXT hosszan nyomva tartásával az általános beállítások menübe jutunk. Nagyon nem szeretnénk ezt itt feszegeni, mert elég egyértelmű, hogy miket lehet beállítani és hogyan. 

LIGHT LOCK funkció sem szorul sok magyarázatra: megnyomva világítás be, hosszan nyomva billentyűzár. 

Bal oldalon a VIEW szolgál az egyes kijelzőkön belül elhelyezett több információ lapozására. Ez alaphelyzetben is (óra funkciónál akksi szint, magasság, mp kijelzés között lehet pörgetni) és edzés közben is működik (akkor a harmadik, alsó sávra elhelyezett több információ között pörget). 

BACK LAP: általában egy menüpontot visszalépünk a nyomkodásával, de edzés közben kézzel lehet új kört índítani, valamint hosszan nyomva sportágat vált multisport módban.

4. Kezelés, működés

Az óra jól kezelhető, hamar meg lehet szokni és tényleg kézre is állnak gyorsan a funkciók. Olvastam olyan - bringás - leírást, hogy a kéztartása miatt benyomódnak néha a jobb oldalon gombok. Ezt nem tapasztaltam, mert szinte sosem bringázom. Edzés közben is gyorsan átlátható a kijelző és gyorsan lehet akár futás közben is kijelző váltani, vagy adott infók között lapozni. Bluetooth-on mobiltelefonnal összekapcsolva annak gyakorlatilag másodlagos kijelzőjévé válik az óra, mert összekapcsolódás után az órán értesítésként megjelenik a hívás, az SMS, Facebook események (üzenet stb), Viber üzenetek kijelzése is (ráadásul konfigolható, hogy milyen esemény mehet az órára is). A mobilos app és az óra között a edzés logok és a beállítások szinkronizálása elég lassan megy. Jó, jó nem tépi ki az ember a haját, de pár percre tényleg le lehet tenni az asztalra a készülékeket, mert addig elszöszölnek egymással. A GPS egység az esetek nagy többségében jól és pontosan csatlakozik és mér. Azonban vannak kisebb és egészen durva benézései is ezen a téren a Verticalnak. Állítólag a Peak nem csinált ilyen galibákat, de hogy kisebb helyen kellett az óraházban megoldani a vételt és ez az oka, nem tudom. Az első időkben komolyan szívtam a fogamat miatta, de két frissítés után azt mondom, hogy most már oké. Annyit szoktam edzés előtt trükközni, hogy mielőtt indítom, kérek egy pozíció meghatározást GPS-szel és onnan úgy tűnik, hogy már pontosabban dolgozik. Az aktuális magasságértékek néhány méterrel eltérnek az Garmin Fénix3-mal mért értékektől, de ennyi mérési hiba belefér. Ahogy az is, hogy az erdei utakon nem mindig pontosan a térképen jelölt útra illeszti a vonalat, hanem néhány méterrel arrébb (amitől úgy tűnik, hogy fák közötti dzsungelben haladtam volna). 

5. Szolgáltatások, támogatás

A Suunto az óra mellé gazdag kis csomagot rakott össze kiegészítő szolgáltatás gyanánt. Létezik mobilos applikációs Android-ra és iOS-re, létezik szinkronizáló alkalmazás PC-re és természetesen létezik webes alkalmazás, a Movescount.com, ahol adat minden szépen összefut. De nézzük is meg részletesen ezeket.
A PC-s alkalmazással kezdjük, mert az a legegyszerűbb. Ennél nagyjából egyszerűbb nem is lehetne. Egyetlen feladat, hogy a számítógépre kötött USB csatlakozóval az órát (a krokodilcsipesszel) összekötve az adatok leszedje az óráról és felszinkronizálja a felhőbe. Pont. Ennyit tud és nem többet. 
A mobilos applikáció hál'istennek nem ennyire faék, ott már találunk hasznos és érdekes funkciókat. Egyrészt csak a mobilapp-ban lehet workout-okat összeállítani. Az app és az óra párosítása (bluetooth-on) után a WATCH menüpontban lehet saját edzést (WORKOUT) létrehozni. Itt azért jár a piros pont a Suunto-nak, mert igencsak gazdag tudással vértezték fel az appot. Egészen komoly struktúrákat lehet létrehozni a különféle feladatokból és ciklusokból. Vannak alapelemek: bemelegítés, edzés, pihenő, levezetés és ezeket lehet egymás után vagy körkörösen ciklusba tenni, melyben az egyes elemeknél külön megadható, hogy milyen értéket figyeljenek. Időt, távolságot, sebességet, köridőt, pulzus, kalóriát. Edzés közben ezeket figyeli és jeleníti meg grafikusan, valamint jelzi hanggal és rezgéssel, ha az előre beállított értékeken kívül vagyunk. 
A mobilos appban is lehet sportmódokat definiálni, módosítani, de nekem az a tapasztalatom, hogy a webes Movescount-ban összekattintani és a PC-s progival az órára tölteni az adatokat gyorsabb és egyszerűbb.
A SETTINGS menüpontban minden részletekre kiterjedő beállítási lehetőségeink vannak, ezt is az órára tudja küldeni, ha készen vagyunk, plusz, ami fontos: itt lehet beállítani, hogy az óra milyen értesítéseket fogadjon.
A ME menüpont gyakorlatilag webes Movescount logjának egyszerűsített verziója mobilra, de van egy nagyon csajozós feature is, ami csak itt van meg. Ez a Suunto Movie. Ezzel nagyon faszentos 3D-s videókat lehet csinálni az edzésről, például ilyet:


Elvileg a mobilos verzió még tud egy olyat, hogy a telefon lesz az óra kijelzője, tehát az óra GPS-ét (mert az jobb) használva a telefon kijelzőjén (mert az meg nagyobb) jelennek meg az infók. Állítólag bringázásnál jól jön, de még nem próbáltam.

A webes Movescount pedig a felület mindenre. Ott van minden edzés logja, ott lehet megtekinteni a mindenre kiterjedő elemzéseket, különböző grafikonokkal segíti az edzésmunkát. Köridő, magasság, sebesség, pulzus, lépésütem, EPOC, energiafelvétel stb. Természetesen térképen is meg tudja jeleníteni az adatokat. Beállítható, hogy a mentett adatokat valamely sport közösségi oldalra (pl.: Strava) mentse-e és hogyan. Csak a Movescount.com-on található meg az edzés útvonaltervezés. Itt térképen össze lehet kattintani egy tervezett utat, vagy mások korábbi futásaiból is lehet ihletet meríteni, aztán végül a PC-s progival az órára kerül az útvonal. Ahogy feljebb már említettük, a sportmódok beállítása itt is megvan, de szerintem itt kényelmesebb a használata. Itt lehet böngészni a Sunnto alkalmazások közül vagy írni egy sajátot, ha érzünk hozzá kedvet. Nagyon sok ellenállhatatlan alkalmazást még nem találtam, írni pedig némi programozói vénával simán lehet, bár nem nekem még semmi világmegváltó ötletem nem volt ebben a témakörben. 

6. Értékelés

Amikor az órát vásároltam, akkor éppen akcióban volt és sikerült annyival olcsóbban venni (125 ezer forint), hogy ne azon agyaljak, hogy már csak egy tízest kell hozzátenni és akkor lehetne Fénix3. De abszolút nem bántam meg a döntés, imádom ezt a kütyüt. Ha már van GPS+GLONASS, akkor lehetne pontosabb a mérés, ez az egyetlen nagyobb bajom vele, de a két frissítés után már ezzel is ki vagyok békülve. A HR öv szerintem pontosan és jól mér, elég kicsi eszközben megoldották (kb mint egy kétszáz forintos érme), tök kényelmesen viselhető. A színes kijelző nekem nem volt a vásárlás előtt sem szempont, legalább akksival jól bírja. Egy kétórás terepfutás után kb. 15%-nyit esik a töltöttség, amúgy meg kb. hetente egyszer rádobom a töltőre, de inkább megszokásból - még nem próbáltam meg, hogy mennyit menne teljes lemerülésig. Az edzéstámogatás miatt külön bírom az órát. Összeraktam egy edzőtermi interval edzést, nagyon jó társnak bizonyult itt is. (kettlebellezés közben nem árt figyelni az órára....). Mindenképpen jó vétel, főleg, ha sikerül egy akciót is elcsípni, mint nekem. Peak tulajdonosok szerintem nem fognak váltani Verticalra,  de mindenképpen több, mint egy belépő szintű sportóra.

Azonban azt meg kell jegyezni, hogy majdnem ezen az áron (143.500 Ft) már hozzá lehet jutni egy Garmin Fenix3-hoz (159.989 Ft).  

 AJÁNLOTT VÉTEL 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5111660836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása