Spartan Winter Sprint, 2019.02.23., @Slovensky Raj (Szlovákia)

2019. február 27. 10:48 - sebiszabi

Veszélyesebb volt, mint nehéz

_dsc6420_resize_1.jpg

2019 első szlovák Spartan versenyét közel ezer magyar várta. Mivel az elmúlt hetekben a kültéri edzések már 10 fok körüli tavaszi időben zajlottak, és a hó Magyarországon már hetekkel ezelőtt nyomtalanul elolvadt, joggal gondolhattuk (remélhettük), hogy a szlovák Winter Sprint inkább lesz kora tavaszi, semmint zord téli verseny.

A verseny reggelén viszonylag korán, reggel 7-kor érkeztünk a helyszínre. A kocsi hőmérőjének nehezen mertünk hinni, hiszen ekkor -12 fokot mutatott. Sajnos egyáltalán nem tévedett. Nemcsak, hogy borzasztó hideg volt, de ezt még tetézte egy alattomos jeges szél is. A fesztiválterület egy részén jégfoltok árulkodtak róla már jó előre, hogy mire számíthatunk majd a pályán.

_dsc5473_resize.jpg

A bagcheck és a start valamiért viszonylag messze volt egymástól (vagy csak a hideg miatt tűnt olyan távolinak), így többen bemelegítés gyanánt már ezt a távot is futva tették meg. Az alapos bemelegítésre szükség is volt a start előtt, ám erről mindenkinek egyénileg kellett gondoskodnia, ugyanis a szlovák szervezés sem közös bemelegítéssel, sem fesztiválhangulattal nem kedveskedett a versenyzőknek. De még csak zene sem szólt a start körül az elite/AG futamok indításakor. A rajt előtt kb. egy perccel bukkant fel  a speaker, majd nagyon visszafogottan próbálta “buzdítani” a versenyzőket. Tudom, kár mindig a magyar szervezéshez hasonlítani a külföldi versenyeket, de ez valahogy nekem hozzá tartozna a starthoz.

_dsc5646_resize.jpg

Az első néhány száz méter hegynek felfelé indult, és körülbelül ez volt az a szakasza a versenynek, ami nem tükörjégen vezetett át. Az első tisztáson rögtön kiderült, kinek milyen az egyensúlyérzéke. A balance feladathoz mindig kell egy kis szerencse is, hiába a sok gyakorlás vagy a mentális felkészültség. 

Ekkor még alig egy kilométerre voltunk a starttól, de rögtön egy kis jéghideg frissítésről gondoskodtak nekünk: át kellett vágni egy hegyi kis patakon. Csak bokáig ért és csak pár lépést kellett benne megtenni, de az a néhány lépés felért egy reggeli kávéval. Ezután egy kis futós szakasz következett a kellemesen hűvös futócipőben.

_dsc5453_resize.jpg

Slovensky Raj-ban kb. 3149 versenyző indult, melyből 836 nő és 2313 férfi. A monkey bar-nál ezúttal nem gondoltak a hölgyekre: hiányzott a fellépő. Tulajdonképpen olyan magasan volt, hogy az én mezőnyömből egyetlen női versenyzőt sem láttam, aki fel tudott volna ugrani, hogy a kezdő rudat elérje. Így tehát valamennyien szorgosan burpee-ztünk a jeges talajon, miközben a férfi versenyzők jó eséllyel teljesíthették a feladatot. 

Az ezt követő domb tetején dárdadobás várt. Mire a feladathoz értem, a dárdáknak/szalmabáláknak legalább a fele már “nem üzemelt”, ezért itt egy jelentős sorban állással kellett számolni. A magam részéről ezután a “bukdácsolós” szakaszról tudnék beszámolni. Volt nadrágfékkel haladás, tükörjégen korcsolyázás, és olykor még futás közben egyensúlyozás is. Egyébként ez az út egy meseszép helyen vezetett át, a Szlovák Paradicsom közkedvelt túraútvonalán, vízesések mellett, patakok felett és mellett.

_dsc5456_resize.jpg

A cipelős feladatok (homokzsák, kavicsos vödör) ezúttal nem voltak túl hosszúak, és a vödörtöltéstől már hallani lehetett a finish közeledtét. A Herkules felhúzás hidegben, elfagyott kézzel, és vékony kötéllel (nekem) még mindig tartogatott egy kis kihívást, hiába, a hideget mindenki máshogy viseli. 

A multirig akadállyal már korán reggeltől kezdve szemeztem, mert egy icipicit eltért a megszokottól. A multirig most kizárólag gyűrűkből állt, melyeket különböző magasságokra állítottak be, természetesen a legrövidebb száron lévő volt a sor közepe felé. Ez az akadály már a fesztiválterületen volt, innen már tényleg csak néhány méter választott el a finish-től. A slippery wall szerencsére nem igazán volt vizes, és sorban állás miatt sem kellett várni. Az ezt követő utolsó palánktól már csak pár lépés és egy nagyobb ugrás jelentette a verseny végét.

Összességében nem volt egy rossz verseny, de sem a legjobb szlovák sprint, sem a legjobb winter verseny címet nem nyerte el nálam. Veszélyesebb volt, mint nehéz.

_dsc4817_resize.jpg

 

Beszámoló: Karaba Tünde
Fotók: Szigligeti András (Photo | 101)

Szólj hozzá!
Címkék: 2019 spartan

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9314655031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása