"a magas pulzus, a tereptárgyak és a változatosság drámaian széttörik az ember statikusságát"

2017. október 31. 06:16 - sebiszabi

Interjú Szőnyi Ferenccel, a sokszoros ultrafutó és ironman bajnokkal

img_4578.JPG

Bármelyikünk, aki már kicsit is olvasott vagy érdeklődött az ultrafutás vagy a triatlon iránt, szinte elképzelhetetlen, hogy ne találkozott volna szembe Szőnyi Ferenc nevével. A magyar ultrafutó-fejedelem, racemachine, számos, többnyire elég megtisztelő becenevet aggattak már rá - nem véletlenül. Egészen elképesztő eredménylistával rendelkezik (pl.: 2017-ben Hell Ultra Running 480km 1. hely, 10x Ironman 1. hely) és figyelembe véve azt, hogy mindezt a 40 éves kora után kezdte és idén már az 53-at tapossa, példaértékű. 
És beleépítette a programjába a Spartan Race-t is! A szezonzáról eplényi hétvégén a Beast-en ő is ott volt és ennek apropóján készítettünk vele egy interjút, olvassátok.

Gratulálunk a versenyhez, hogy tetszett a verseny?
Köszönöm, kemény menet volt! Vannak ugye különbségek, meg egy csomó azonosság...mondjuk utóbbi nem nagyon. Tetszett!!

Egy ultrafutó számára ez a táv és szint nem lehet probléma, de mégis mennyire volt megterhelő a verseny?
Nos, hát azért a tempó a gyilkos! Én azért kényeztettem magam az ismeretlennel és így a teljes verseny fehér folt volt.

img_4577.JPG

Mennyire volt új élmény ez a típusú verseny?
Teljesen eltér az előzményektől. Ugye a sorozatterhelés, a magas pulzus, a tereptárgyak és a változatosság drámaian széttörik az ember statikusságát.

Az ultrafutással szemben a monotonitást itt folyton megtöri akadály, mennyire volt ez furcsa, mennyire volt szokatlan stb?
Minden akadály megtorpantott, majd a leküzdése után még mindig értékelésre késztetett! Ez teljesen új érzés.

Ilyen jellegű versenyeken megszokott, hogy büntetőfeladatokat csinálunk, ha hibázunk. Mennyire volt “szerethető” ez a része a versenynek?
Nagyon durva elsőre, de gondolom sokadszorra is. nem beszélve az időtényezőről... nem libling, inkább önértékelésre késztet.

Melyik része tetszett leginkább, melyik része volt legutálatosabb szakasza a pályának?
A földfelszíni akadályok, palánk,dobás, cipelés, az oké. A vizes-dzsindzsás köteles az háát....

Hogyan sikerültek az akadályok?
Mentek tisztességgel, még tán várakozáson felül is. Néhány bünti ez nem gáz, elsőre legalább is. A koromhoz, tömegemhez képest rendben van.

Hány alkalommal kellett büntetőznie?
Talán 5x. Elfogadható szerintem. A karok hiányoznak...a pocak meg nem... :)

59ee4836dfa5795e117d52b8-o.JPG

A zsákcipelős feladat fogott meg sok embert. Amikor találkoztunk, akkor még viccelni is volt kedve. Látszólag jól is érezte magát. Ez kitartott a verseny végéig? Nem volt holtpont?
Holtpont? Á, dehogy. Ezen a távon hogy lehetne? Az, ahol az állóképesség kell, az nagyon megy. És hát kaland!!!

Készült-e külön a versenyre? Akadályok gyakorlásával, vagy legalább azok megismerésével?
Na, erre kényesen ügyeltem! Még a feladatokat sem tudtam! Egy kis súlyzózás volt egy héttel előtte. Meglepetésnek szántam magamnak!

A verseny után azért a legtöbbünk a következő pár nap elég kényelmetlen. Kisebb-nagyobb sérülések, karcolások-vágások a bőrön, kék-zöld foltok és persze izomláz. Ezek közül Önnél volt-e valamelyik “tünet”?
Azért öreg róka vagyok, így a közvetlen atrocitást kerültem. Egy savasodási tünetegyüttest azért bőven megismertem! Mondjuk jólesően.

Egyszeri alkalom volt ez, vagy tervezi, hogy több alkalommal is visszatér az akadályfutás világába?
Nem volt véletlen a megjelenésem! Lehetőséget kaptam egy izlandi versenyen [Spartan Race Izland Ultra VB - a szerk.] való indulásra. Még gyakorlom a köszöntést, és a versenyek hierarchiáját, és egyebeket - van mit - de elkezdtem a felkészülést! Elemezve a látottakat, úgy gondolom, minél hosszabb, annál jobb! Annál előbbre fogok végezni.

Milyen versenyre készül a közeljövőben? Mikor hallhatunk újra Szőnyi Ferencről és az általa véghezvitt emberfeletti teljesítményről?
Ez most inkább erőgyűjtés a jövöre! Most alapozunk, bár ebbe beleépítem most az izlandit, a jövő még eldöntendő! De igen, elképesztő ötleteim vannak...

Sok sikert és köszönjük az interjút!
Köszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9713119338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása