TESZT: TomTom Runner 3 Cardio

2017. március 28. 13:30 - sebiszabi

Egyszerűség mindenek felett

636046892600695492mh.png

TomTom mint gyártó nálam először gépjárművek GPS navigációs szoftver szállítójaként ugrik be és csak később, mint sportóra gyártó. Ez természetesen semmiféle előítélettel nem kell, hogy járjon. Sőt, leginkább pontosan a GPS téren várom el a legtöbbet egy ilyen gyártótól: rengeteg tapasztalata navigáció terén már iparági területről - hát kéretik ez jól felhasználni a finnyás sportolók számára készített eszközökben is. Ezért is voltam izgatott a TomTom új Runner 3 névre keresztel sorozatát illetően, mert hasonlóan a Garminhoz, ők is előbb gyártottak beágyazott GPS rendszereket és hát a Garmin sportóráit lehet nyugodtan origónak tekinteni, lásd Fénix 3. Szóval a Runner 3 sorozatban négyféle órát kínál a TomTom: alapverzió, Music + fülhallgató, Cardio és Cardio + Music. Az alapverzióban csak gps van, a Music verzió természetesen zenét tud magával cipelni, a Cardio-s verziók pedig optikai pulzusméréssel felszerelt típusok. Mi tesztelésre a TomTom hazai forgalmazójától egy Cardio verziót kaptuk, ezt kínoztam mindegy három héten át. Jöjjön hát az összefoglaló.

1. Felszerelség, specifikáció
2. Külső, megjelenés
3. Menürendszer, funkciók
4. Kezelés, működés
5. Szolgáltatások, támogatás
6. Értékelés


1. Felszereltség, specifikáció


Az órában egy mai sportórának megfelelő számú okosságot pakoltak bele. Nem tolták túl, de nem is nagyon kellett. Alap dolgok: GPS támogatás (GLONASS is), beépített pulzusmérés és multisport támogatás. Ez utóbbit a duatlon/triatlon stb. sportolók tudják majd értékelni - én magam nem használtam. Emellett gyorsulás- és gyro szenzort, iránytűt és Bluetooth rádiót szereltek a kütyübe. Alapból HR mellpánt nem jár a cucchoz, de igényelhető és illeszthető az órához, ahogy a bringás érzékelőt is. Próbából a Suunto mellpántot igyekeztem csatlakoztatni, de nem sikerült. Az óra tud 17 nyelven, de kis hazánkat a TomTom se látta a térképen nagynak ahhoz, hogy megtanulják a nyelvünket. Oda se neki, annyira azért nem összetett az óra nyelvezete.

 


2. Külső megjelenés


Az óra első ránézésre sportóra. Meg sokadikra is. Pont ugyanaz a bajom vele, mint a Polar órákkal. Nincs óra formája és nem tudom elképzelni napi használatra. Lehet, hogy kukacoskodó vagyok, de nálam egy óra kerek. Ez nem az, ez téglalap formájú, ami egy 25x25mm-es kijelzőt jelent 144x168 pixeles felbontással. Ez burkolja egy nagyjából 35x45mm nagyságú ház, ami 13.7mm vastag. Csak az adatok nézve egy kimondottan paránynak hangzik, főleg a korábban hordott Sunnto Ambit3 Vertical-omhoz képest, de itt érkezik a TomTom tervezők felé az első piros pont: minden elfér, sőt kényelmesen elfér ekkora kijelzőn és nem akadályoz semmiben sem. Sőt az óra mindösszesen 50 gramm, ami a referenciaként használt órámhoz képes észrevétlen a kézen. De hosszabb használat után sem nagyon zavart a kezemen. Szinte nincs súlya, nem “lóg ki” a csuklómból, nehéz odaverni valahova közlekedés közben. Az óraszíj anyaga valami szilikon-gumi izé, de kényelmesen a kézre illeszthető, köszönhetően a sűrű lyukosztásnak és a patent szíjcsatnak. Elég unortodox megoldása van, de itt is a tervezők nyertek, mert egyszer sem sikerült véletlen leszedni a kezemről. A menüben közlekedést segítő gombokat nem az óra oldalsó részeire tették, hanem a óraház alsó részére varrtak egy kvázi joystick-ot, egy négyszögletű bügyköt, aminek a négy oldala funkciónál gombként, ezzel érhető el minden funkció az órán. Bár kényelmes és jól működő megoldás ez is, gyanítom, hogy némi kompromisszum is volt benne, mert szerintem a bütyök alatt van a gps vevő. (Így oldották meg anno Sunnto-ék is, az Ambit sorozat korábbi termékeinél, bár ott még nagyobb volt a gombóc.) A bütyök túlsó oldalán, szíjon túl van az USB csatlakozás helye. Ez az egyetlen, amivel kapcsolatban nem tudtam napirendre térni, az a kütyü töltője. Az elég bénán van megoldva (ld. a kicsomagolós videót odafent).


3. Menürendszer, funkciók


A már fent említett bütyök négy oldalán vannak a gombok, igazából kurzorként működnek, így a menüben mozgás végtelenül egyszerűvé válik. A főképernyőn alapesetben viszonylag kevés információ jelenik meg, mondjuk egy óra részéről pontosan elegendő is: idő és dátum. Szép nagy kontrasztos megjelenéssel a idő (tényleg, méterekről látni) és apróval 90 fokkal elforgatva pedig a dátum. Háttérvilágítás nélkül nappali fényben is remekül olvasható, ha viszont kell a plusz háttérfény, akkor a kijelző letakarva lehet működésbe hozni. Jópofa feature - a négy éves kislányaim viszonylag hamar rájöttek és onnantól ez végtelen játék volt.
Kurzor lefelé nyomkodva a menübe jutunk. Itt alap dolgokat lehet beállítani, mint dátum/idő, szenzorok ki/be kapcsolása, milyen információkat figyeljen (tracker) - úgy mint célok (lépés, távolság, perc, kalória), pulzus, alvás -, telefonos szinkronizáció, profil. Beljebb és beljebb a menükben a kurzor jobbra gombra nyomkodásával lehet jutni, értelemszerűen balra nyomkodás a vissza/mégsem funkciókat jelenti. Amikor egy menüág végét elértük és beállítottuk, amit szerettünk volna, akkor vissza is ugrik a megfelelő ág elejére, jelzi, hogy oké minden.
Az főképernyőn (ahol az óra van) balra navigálva a teljesített mozgások láthatjuk napi és heti bontásban, lépés-kalória-km-perc tengelyen.
A főképernyőről jobbra nyomkodva a bütyköt pedig jön a lényeg, az edzések menü. Első körben sportágat kell választanunk, úgy mint: futás, kerékpár, úszás, futópad, fitness (? gym), szobakerékpár (~spinning?) és szabad edzés. Ha kiválasztottuk a kedvünknek szimpatikusat, akkor az indulás előtt az “előkészítő” képernyőn még van lehetőségtünk pár dolgot állítani, nézegetni. Egyrészt az óra ilyenkor keresi például futás előtt a gps jelet, ami viszonylag gyorsan össze is szed, és itt lehet a korábbi események vázlatos logját megnézni (felfelé kurzor), valamint egyéb speciális beállításokat eszközölni (lefelé kurzor), mint például hogy edzés közben mire figyeljen és jelezzen az óra (célok, interval edzés, körök, zónák időre és szívritmusra stb), mi jelenjen meg a kijelzőn és itt lehet előre feltöltött útvonalat kiválasztani, amin futni szeretnénk - mert ezt is tudja az óra.
Hasznos és végtelenül egyszerű beállítani az órán például egy interval edzést: megadjuk a kurzor gombokkal a warmup-work-rest-cooldown időket és az ismétlések számát és már mehet is. Suunto esetében ehhez kell egy mobilos app és kis idő, mire leszinkronizálja azt az órára. TomTomhoz képest ez végtelenül körülményes. Az edzés szüneteltetése és leállítása is okosan megtervezett. Egy véletlen balra nyomkodás nem tudja kilőni az egész edzésmunkánkat, hosszan kell nyomva tartani, akkor tudunk véget vetni az edzésnek.


4. Kezelés, működés


A Sunnto kezelése sem egy rakétatudomány, de a TomTom ehhez képest tényleg pofonegyszerű. A szó nem bántó értelmében, de annyira triviálisan egyszerű kezelni, mint egy gyerekórát. Minden fontos és szükséges funkció pár bütyöknyomkodással elérhető. Én nagyon meg voltam vele elégedve. Mobiltelefonos hasonlattal élve, ha a Suunto egy Androidos telefon, akkor a TomTom egy iPhone rendszerű telefon.
Első futás alkalmával hiányzott, hogy nem szól kilóméterenként, hogy éppen hol tartok, de egy jól irányzott beállítás (split) megoldotta a problémámat és gyakorlatilag ennyi volt az összes plusz, amit állítanom kellett. Minden mást default értéken hagyva tökéletesen működött a rendszer. Egyetlen dolog, amivel nem voltam megelégedve, az az optikai pulzusmérés. Nem is nagyon fűztem hozzá nagy reményeket, mert a technológiából adódóan szerintem nem veheti fel a versenyt a mellpántos méréssel. Interval edzésnél nem sok esélye volt, mert ilyen gyorsan nem tudja lekövetni a pulzus változásokat. Futás közben azért sokat javított a megítélésén, mert egy terep félmaraton futása alatt azért hozta az elvárt szintet. Az átlagos pulzusszám nagyjából stimmelt azzal, amit a Suunto mellpánttal mért és a maximális pulzusnak egyszer tudott. egy 186-ot. Egyrészt sose mértem ekkorát futás közben, másrészt nem rémlik, hogy ott haldokoltam volna. Egy másik futásnál, amikor kimondottan szintezős játékot futottunk, ott az volt a tapasztalat, hogy az emelkedő tetején mért pulzus egy 10-15 egységgel elmaradt a Suunto mellpánttal mért értéktől és sokkal lassabban is követte le a lecsillapodást is. Szóval a hitem nem dőlt meg, maradok a mellpántnál.
A mérések nagyságrendileg pontosak és következetesek voltak. Direkt futottam olyat az órával, amikor előre meghatározott körön futkoztam, amit kimondottan utálok, de látható, hogy habár 2-3 méterrel arrébb pozicionálta magát (vagy a térkép pontatlan), de az ívek azért stimmelnek.

tomtom_runner3cardio_01.jpg

A már fent említett félmaraton adatai, főleg a magasság tekintetében is stimmel a mások által Garmin eszközzel mért értékekhez, az útvonal pedig olyannyira stimmel, hogy ahol a fényképezkedtünk a szalmabáláknál (ami még a Google Maps-en is ott van…), ott van a kis ficak az útvonalban is. Szóval egy szó, mint száz, ezen a téren hittem neki és nem kellett csalódnom a gyártó tapasztalatában, mint azt vázoltam a bevezetőben is.

tomtom_runner3cardio_02.jpg


5. Szolgáltatások, támogatás


Itt az pont, ahol a TomTom akkora nagy virtuális pacsit kell, hogy kapjon, ami átfér az interneten. A szoftveres támogatásban és a webes felülettel minőségével együtt akkora pluszt adnak hozzá az élményhez, hogy az dicséretes. A telefonos alkalmazás ugyanúgy az egyszerűségre törekszik és sikerült is neki, emellett mégis pont annyi adat van az orrod előtt, amennyi kell és nem fekszi meg az ember gyomrát. Ízléses kártyákkal mutatja az egyes aktivitásokat, rábökve jönnek a részletes adatok térképpel, pulzus zónákkal, köridőkkel, grafikonokkal. Egyszerűen és jól átláthatóan. Számon tartja a rekordjaidat, az alvási idődet, súlyodat stb.


A webes felület is ezt a logikát követi, kiegészülve egy plusz extra jósággal: itt lehet feltölteni előre megfutni szánt útvonalakat gpx formátumban és szikronizálás során jut a telefonra az út. Amúgy a szinkronizáció gyorsan és flottul megy, talán az első alkalommal, mikor össze kellett lőnöm a telefonommal, az tartott egy picit tovább. Én egy Huaweii P9-cel használtam, de valószínűleg a legtöbb újabb Android és iPhone okostelefonnal is sikeres lesz a kapcsolat.
Sokkal letisztultabb és jobban tervezett a felület, mint a Suunto Movescount-ja és közel sem annyira adaterdő, mint a Garmin Connectje, éppen az arany középút.
Egyetlen negatív dolog a webes felülettel kapcsolatban, hogy itt azért igazán fordíthattak volna figyelmet arra, hogy lehet magyar nyelv, itt is csak a megszokott, magyar nélküli 17 nyelvet tartalmazó listából lehet választani. Ami nekem azért egy kicsit hiányzott, hogy óra nem tudja fogadni az összekapcsolt telefonról érkező értesítéseket, se hívás, se egyéb más esetében sem. 


6. Értékelés


Ami a legfontosabb egy sportóránál - hogy futás távolságokat és szinteket jól mérje - azt a TomTom Runner 3 megugrotta. Látszik a GPS rendszerek tervezésben szerzett tapasztalat: pontos és használható mérési eredmények ad. Az óra használata pofonegyszerű, semmiféle speciális kunszt nem kell semmiféle funkció elővarázsolásához. Aki nem akar kütyüzni, annak a legjobb választás, mert a Runner 3 szinte mindent a keze ügyébe ad a felhasználónak. Innen jön a dolog másik fele: mindazoknak, akiknek ez az adatmennyiség nem elegendő, több információt szeretnének kapni a testéről edzés közben, nekik talán kevés a TomTom Runner 3 által nyújtott tudomány.

Összességében ez egy nagyon jó óra, ár-érték arányban talán egyik legjobb piacon a 65 000 Ft körüli árával. GPS pontossága és az alapszolgáltatások szintjén simán felveszi az egy árkategóriával feljebb lévő sportórákkal. Versenytársa sokkal inkább a Polar M400 lehetne, de felhasználóbarát felületei (mind az órán, mind a hozzáadott szolgáltatásokként elérhető alkalmazásokban) miatt úgy gondolom a mérleg nyelve a TomTom Runner 3 felé billen.

 

 AJÁNLOTT VÉTEL 

Szólj hozzá!
Címkék: tomtom runner3

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1412379131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása