"a Spartan hiába csinál 3-4000 fős terepfutó versenyeket, az én 500 fős versenyeim akkor is meg fognak telni"

2019. február 02. 12:05 - sebiszabi

Interjú Csanyával a Terepfutás.hu atyjával

10481929_655605984517988_6960117176071090473_n.jpg

Még tavaly december elején ment nagyon egy Csanya által kirakott poszt a hazai terepfutás iránt érdeklődő emberek között a facebook-on. A téma az volt, hogy a Spartan bejelentette, hogy az USA-ban 2019-ben elindítja a Spartan Trail Series-t, ami "csak" terepfutás, akadályok nélkül. Kis élcelődés volt ez, ártatlanul cinkelve egy kicsit az egész akadályfutó közösséget, akik természetesen a kellő vehemenciával meg is érkeztek a poszta reagálni. Ez után kerestük meg Csanyát, hogy beszélgessünk egyet erről a sztoriról. Aztán az lett belőle, hogy futottunk egy laza 10 km-t a Budaiban a tél első hóesése után és csak dumáltunk-dumáltunk egy csomó mindenről. Aztán egy tea mellett még beszélgettünk egy háromnegyed órát, akkor már magnóval. 

OCR Mag.: Az interjúnak az lenne az apropója, hogy a terepfutas.hu csoportba kitettél egy kissé provokatív posztot. Mennyire volt ez trollkodás és mennyire inkább gerillamarketing a részedről?
Csanya: Fele részben troll, fele részben marketing, de igazából kíváncsi voltam, hogyan reagálnak az emberek erre az új dologra. Mert ez a Spartan Trail egy új dolog. Vagy nevezhetjük ezt piacfelmérésnek is, hogy a saját közegem hogyan reagál rá. És persze, hogy ezen közegen kívülről érkezők hogyan reagálnak. Az látszott, hogy csomó olyan ember is reagált, aki addig nem volt tagja a csoportnak.

Meglepő is volt, hogy terepfutás.hu saját csoportjában indult a poszt és mégis mekkora hype-ot sikerült belőle csinálni.
Gondoltam, hogy lesz belőle, de nagyobb lett, mint amire gondoltam. ~500 komment érkezett, azért az nagyon sok. Ez egy friss csoport kétezer emberrel.

Mennyien álltak beléd a poszt miatt? Jellemzően gondolom, aki a terepfutásból érkezett, az megvédett, de a többiek?
Ez várható volt, sőt természetes is. Túl régóta vagyok már benne az online kommunikáció világában, hogy ilyeneken megsértődjek. Legtöbben inkább reakcióként írnak le valamit, anélkül, hogy végiggondolnák - sőt írásban egészen máshogy kommunikálnak az emberek. Pl. ha Sisak Zsófival másnap találkozom egy ösvényen, biztosan nem így kommunikálja le.
De szerintem egy versenyszervezőként az ilyeneket a helyén kell kezelni.

Akkor számodra nem is nagyon volt meglepő, hogy a Spartan Hungary versenyigazgatója így reagált?
Egyáltalán nem. Láttam már tőle más fórumokon hasonlót, valami hasonlót vártam. Talán nem ennyire hivatalos formában, de valami hasonlót.

Tehát akkor az elejétől kezdve ez egy szándékos provokáció volt.
Hát persze! Látom én is, hogy milyen piaca van a Spartan-nak, mennyien vannak ebben benne, mennyire keresik. Ez jelenleg egy olyan szegmens, ahol nem vagyok jelen. És azt látom, hogy egyre többen jönnek az én versenyeimre a Spartan közegből. Most az más kérdés, hogy volt, aki otthagyta a Spartan-t, van, aki edzésnek fogja ezt fel. Sokféle oka van ennek, nem is keresem én ezeket az okokat. De ez egy nagy, több ezer emberből álló tábor, ez nekem egy üres piac.

48252724_581266242332424_4485565433356746752_o.jpg 

Amúgy én látok egy olyan tendenciát az akadályfutók között, hogy amikor már "kiszeret" az OCR világból, akkor az egészből a terepfutás szeretete marad meg.
Ez is egy teória, de sokan azért kezdik el a Spartan-t, mert kell a kihívás, unalmas az élete és megfogja ez az egész körítés, hogy ő itt hős lehet. Kicsit hasonló ez, mint az ultra-trail esetében: a II. világháború után miért nem volt ultra-trail? Mert az embereknek elég kihívás volt az élete. Az ultra-trail a jómódú középvezető sportja, aki a napi ülőmunkájában nem talál elég kihívást.

És akkor nyáron mész a lengyelekhez Spartan Ultra-ra?
Igen. Ráadásul ismerem is a helyet, mert onnan indul a Łemkowyna Ultra Trail,  Krynica mellől.

Nevezésed van, lesz?
Lesz. Valahogy biztos lesz... :) Jah és azért Ultra, mert azt mondta a Gabe [Kövesi Gábor Gabe - a szerk.], hogy nem menjek Sprintre, mert az túl könnyű lenne nekem...
De nyilván el fogok menni egy-két Sprintre előtte az akadályok miatt főleg.

Na, pont erre akartam kitérni, hogy azért egy kicsit más, mint terepfutás
Nyilván annyira idegen nekem ez a közeg, hogy muszáj. Ez kb olyan, mint egy akadályfutó egyből az UTBM-vel kezdene. Megmakkanna rajta. Nagyképűség lenne.

Megelőzted a kérdésemet: ha Ultrával szeretnél kezdeni, azért az masszív "nagyképűség" lenne...
Pedig gondolkodtam rajta, tényleg...! :)
Elmegyek egy Spartan közösségbe, elkezdek velük edzeni, biztos vannak akadálypályák versenyek kívül is. Ott gyakorolok és miért is ne lehetne az első versenyem egy Ultra?

Én a posztot olvasva úgy is gondoltam, hogy az igazi felhívás keringőre, hogy én vagyok a Csanya és megmutatom. Persze ebben benne van egy rohadt nagy égés lehetősége is.
Benne van, ezt tény - de ez is nézőpont kérdése.
Azért igaza volt néhány embernek, akik azt írták, hogy könnyű a partvonal mellől beleugatni olyan dologba, amiről fogalmam sincs és lássuk be, tényleg nincs sok.

Szóval bemelegítésképpen kisebb OCR versenyek, nyilván a futás részével nem lesz gond [Csanyának 23 db 100 km feletti teljesítése van - a szerk.] és nekiállsz akadály specifikus edzéseket nyomni?
Járok súlyzós edzésekre most is hetente kétszer, jógázom, spinningelek, szóval ahhoz képest, hogy 50 éves vagyok, elég jó kondiban vagyok szerintem.
De ennek ellenére másfajta edzések is kellenek. Ezekre nyilván készülni kell, nem vagyok hülye, nem vagyok 14 éves kamaszgyerek. Mindent meg tudok csinálni, HA megfelelően készülök rá.

És szerinted fél év erre elegendő?
Szerintem simán. Nagyképű vagyok? :)

Én nem voltam még Ultra-n, akikkel beszéltem a legutóbbi Ultra kapcsán, mindenki számára nagyon megterhelő volt. A táv, a szint, az akadályok száma, a pálya felépítése, hideg vizes tavak stb. Tényleg, hogy állsz a hideg vízzel?
Szarul!! 72 kiló vagyok, szerinted hogyan állok a hideg vízzel? Most is dupla gyapjú rétegben futottam! :)
Jó, de nagy részére azt gondolom, fejben fel lehet készülni. Ha nem ér meglepetésként - és hidd el, minden beszámolót el fogok olvasni, amihez hozzáférek -, akkor mindjárt nem a nulláról indulok. Ez is felkészülés része. Én ha elmegyek külföldre egy 100 km-es versenyre, akkor arról én mindent elolvasok, minden filmet megnézek.

Szerinted, ha Spartan Trial bejönne Magyarországra - és szerintem be fog -, tudja ugyanolyan létszámokkal üzemelni?  3-4 ezres trail versenyeknek van realitása?
Simán elképzelhető és simán lehet, hogy lehet, hogy 2-3 ezer ember elmegy egy 10-20 kilométeres körre. De a kérdés inkább az, hogy hányszor fognak elmenni. Meddig lehet fenntartani az érdeklődést. Én azt látom, hogy akik 4-5 éve futnak terepen, azok már egy 5-600 fős rövid versenytől is idegenkednek. Egy 20 km-es körön indul 600 ember, ott azért mindig van körülötted valaki. Holott szerintem a terepfutás tök sok embernél inkább kikapcsolódás, magányosabb dolog. Oké, hogy versenyközpontban sokan vannak, vagy az első pár kilométeren sokan vannak, de azon kívül inkább egyedül jobb.
Az inkább a kérdés, hogy be tudnak-e annyi embert vonzani folyamatosan évről-évre, hogy fenntartsák ezt a létszámot. Elsőre megcsinálnak egy kétezres terepversenyt, erről nincsen kétségem. Ez marketing, tőke és némi szerencse kérdése és persze háttér. Az meg nekik nyilván megvan.

Idén az USA-ban 9-10 versennyel indulnak, szóval egy közép-európai régióra hány verseny juthat? 3-4?
Az is kérdés, hogy mondjuk Lengyelországból átjön bárki egy 10 km-es terepfutó versenyért? Én nem tudom elképzelni.

Hát volt, aki elment Sprintre Izlandra...!
Valószínűleg ez pedig a community érdeme, amit a Spartan Hungary jól csinál. Tehát azért megy el annyi ember, mert összetartoznak ezek az emberek és ez az összetartozás érzése nagyon fontos ebben a közösségben. Kívülállóként ezt látom, és ezt üzleti szempontból ügyesen kihasználja a Spartan - teszem hozzá helyesen.
Én például csak nemrég tudtam meg, hogy vannak kategóriák, ahol lehet egymásnak segíteni...

Igen, az Open kategóriákban..
Na, ez is például vonzóvá teszi a Spartan-t hogy "gyere nyugodtan, mert segítünk, sosem leszel egyedül". Számomra például ezért is sokkal vonzóbb az Ultra, mint kisebb versenyek, mert az időm nagy részében egyedül, magányosan futok az erdőben a kutyáimmal. Ha véletlenül belefutok egy turista kiránduló csoportba, akkor inkább lefordulok egy jelzetlen útra, mert annyira megszoktam, hogy egyedül vagyok. Ebből a szempontból például nekem egy Sprint verseny egy szenvedés lesz.

Hát egy Sprinten még az is benne van, hogy az előző futamban indulókat beéred..
Nincs mese, akkor az Elite-ben kell indulnom... :D

46463451_1938528519559055_446068457184690176_n.jpg

Ha a Spartan Trail megjelenik Magyarországon, mennyire kell veszélyben érezze magát a "Terepfutás.hu"?
Függ ez attól, hogy mikor érkezik meg, mennyi idő telik addig el. Hány versennyel jön be, mekkora létszámmal jön be. Szóval sok összetevője van. Én azt gondolom, hogy Spartan hiába csinál 3-4000 fős terepfutó versenyeket, az én 500 fős versenyeim akkor is meg fognak telni, mert a szolgáltatás teljesen más. Nem véletlenül ilyen kicsi a létszám. Megtehetnénk, hogy pl. a Budai Trail esetében a hűvösvölgyi Nagy-Rétről indulunk és ott elfér kétezer ember. De 2000 embert nem tudunk leültetni, ennyi ember nem tud zuhanyozni, nem tudunk ilyen minőségű meleg ételt adni stb. Az a "szolgáltatás csomag", amit mi nyújtani tudunk, annak megvan a létszám korlátja jelenleg. De nem tartok tőle, hogy ha jön a Spartan Trail, a Budai Trailen nem 500-an lesznek, hanem csak 300-an.
Egy piacvezető pozícióból kikerülni bizonyára fájdalommal fog járni..

És biztos hogy így lenne szerinted?
Ha a létszámot nézzük, akkor igen. Az megint más kérdés, hogy mitől lesz valaki piacvezető: létszám, vagy hype, vagy minőség, vagy ismertség. De hogy mit fogok akkor érezni, azt nem tudom. De kíváncsi vagyok hova fut ez ki, mert nagyon meglepődtem, amikor először láttam. Pedig igazából egy tök logikus lépés a részükről.
Bár az még érdekes lehet, hogy az amerikai piac hogyan reagálna a Spartan Trail Series-re. Ha azon a gigapiacon nem jön be, akkor ide biztos nem hozzák át.

Amúgy az USA-ban a terepfutó versenyek ugyanúgy kisebb létszámmal mennek, mint idehaza? Ugyanaz a filozófia?
A legtöbb igen. Ennek mondjuk nagyrészt a helyi nemzeti parkok a gátjai. Például a nagy versenyek, a Western States (Western States Endurance Run), vagy a Hard Rock 100 és ott is 2-300 fő indul.

Ez idehaza nem probléma? Vannak jogi akadályai vannak szerinted, hogy megrendezzenek egy 2000 fős versenyt mondjuk a Pilisben?
Nincs ilyen. Van rá precedens! Kinizsi 100: háromezer fő, Gerecse 50: ötezer fő. Igazából arra vonatkozó leírás nincs, hogy természetvédelmi területen hány fő mehet keresztül egy eseményen. Ez az adott természetvédelmi terület, park, erdészet joga, hogy erről döntsön, de bármikor mondhatja. Nekünk mi is arrébb kellett tenni a tavaszi VTM időpontját, mert akkor költenek a madarak.

Korábban érintettük már, hogy a terepfutó közösségnek van egy ilyesfajta igénye, hogy ne legyenek nagy létszámú versenyek. Szerinted ez a tény ki tudna "herélni" egy Spartan Trail Series kezdeményezést?
Szerintem nem. Igazából szerintem ők elsősorban a saját közösségükre építenek. Az más kérdés, hogy ha csak arra építesz, akkor az egy idő után elfogy, tehát mindenképpen kell kívülről behúzni.
Ezt mi is így csináljuk, mindig jó, ha jönnek hozzánk triatlonosok, akadályfutók stb. Eleve nekünk is jó, hogy egy másfajta közegből érkező embertől kapunk visszajelzést.

Visszatérve a posztra. Érdekes volt amúgy látni, hogy a kommentáradat elején hatalmas szakadék volt a két tábor között, majd a végére mintha ezek az árkok betemetődtek volna. De Te hogyan látod: az aszfaltfutók vs. terepfutók vagy az OCR futók vs terepfutók között volt/van nagyon hasadék?
Az aszfalt és a terep között nem annyira éles, de ez talán amiatt van, mert egy aszfaltos verseny nagyon tömegbázisú. De inkább az úgynevezett atléták, akiknél súrlódást érzek, főleg az ultra irányába.

50978712_2033137330098173_6060394430286790656_n.jpg

Hogy érted ezt?
Én atlétáknak hívom azokat, akik egyesületben, versenyszerűen, nagyon kompetitív szellemben futnak, ahol az 5000 méter, már hosszútáv. És nemrég levezette egy ilyen atléta egy cikkben, hogy ezek a terepultrások "elveszik a fényt" az atlétika elől, mert csak lecsoszogják a távot és nagyobb a hype övezi, mint azt, aki az 5000 méteren 0.1 másodpercet javított az EB csúcson. És ez azért van, mert az ultra elveszi a nézettséget.

Én meg azt gondolom, ha el tudta venni, akkor alapvetően az atlétika marketingjével van gond. Itt is az volt baj, mint általában: az ember csak a saját közegét ismeri és abból indul ki. És visszatérve valóban igaza van annak, aki azt mondja, hogy kívülről szóltam le az akadályfutást, hiszen életemben nem voltam akadályfutó versenyen. Ezért most fogom magam és elmegyek egy ilyen versenyre! Onnantól kezdve aztán oszthatom az észt. Eddig is oszthattam volna, mert a Spartan Community tagja vagyok nagyon régóta. De nyilván csak figyelek és sose posztolok vagy kommentelek semmit. Figyelek és ami jó, azt átveszem, ami nem, azt hagyom.

A terepfutás hazai színterén jelentős influencer-nek mondhatod magad. A posztod szerinted felkeltette a terepfutók érdeklődését a Spartan vagy úgy általában az akadályfutás iránt?
Szerintem igen. Ha más nem, annyit elértem, hogy egy csomó ember rá fog nézni, hogy mi is ez az akadályfutás. Jött például Kövesi Gabe, aki mindjárt rakta fel a képeket, például a csajokról. Akár még ez is lehet indító ok.

 Fotók: TheCsanya facebook

Szólj hozzá!
Címkék: 2019 csanya

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2614603654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása