"Azért az élmezőny sebessége és akadályvételei valóban elképesztőek voltak..."

2018. október 11. 13:10 - sebiszabi

Interjú Tóth Viktorral a Heroes Akadályfutó verseny után

heroes-ocr-2018-09_11.jpg

Még szeptember közepén egy egészen izgalmas eseménynek adott otthont a MOM Park. A Tefutsz a Wellness+Cafe-val együttműködve hozta tető alá a Heroes Akadályfutó versenyt. Ez egy extra rövidpályás egy-az-egy-ellen verseny, egészen intenzív fajtája az OCR-nek. Az egyik szervezőt, a Tefutsz nevében is nyilatkozó Tóth Viktort kérdeztük a buliról. 

Szeptember 16-án egy igazán különleges rendezvényt csináltatok a MOM Parkban. Mesélj erről kérlek!
Viszonylag későn, a nyár közepén érkezett a felkérés a Tefutsz részére, hogy szervezzünk meg egy látványos és közönségbarát versenyt a Fitnesz program mellé szeptemberben.  Elsődleges kérés volt, hogy minél több ember számára legyen elérhető, pörgős és izgalmas eseményt hozzunk össze. Így döntöttünk a nemzetközi versenyrendszerben “Track OCR” nevű típus mellett (a versenyek részletei az www.akadalyfutas.hu oldalon teljes egészében elolvashatóak).

Rémlik, hogy korábban is volt már valamelyik fitnesz esemény kiegészítő műsoraként hasonló, talán minisprint néven futott(?). Ez az a sorozat? Vagy ez valami ahhoz nagyon hasonló?
Hasonló. A MOM tavalyi rendezvényén már szerepelt ez a versenyszám, kicsit másként mint most. A Tefutsz akárcsak a többi számban (jelenleg rövid, közép és hosszú távon) ebben a látványos versenyben is ki fog írni bajnoki futamokat, az első várhatóan már jövő év elején megrendezésre kerül.

heroes-ocr-2018-09_17.jpg

Ott egyénileg volt indulás, ha jól rémlik, itt pedig páros verseny volt, ha jól láttam, ez volt az újítás?
Az időkorlátok és a körülmények nem tették lehetővé, hogy teljes versenyt szervezzünk, így valóban a látvány és az izgalmasság volt az elsődleges szempont. Két ember indult egyszerre ugyanazon a pályán. Aki hibázott, az büntető feladatot hajtott végre, aki hamarabb beért az jutott tovább a középdöntőbe, majd a döntőbe. A hivatalos bajnokságokon már ennél finomabb lesz a versenyzők beosztása, kiesése, továbbjutása.


Megpróbáljátok meghonosítani?

Természetesen, ez a nemzetközi Szövetség célja is. Gyors, látványos, egészen más készségeket igénylő versenyforma, mint egy hagyományos akadályfutás. De a maraton és a 100m sprint is teljesen különböző… Hosszú távú célunk az, hogy a lehető legtöbb versenyszámban segítsük a kimagasló eredményt elérő magyar sportolókat a nemzetközi mezőnyben.

heroes-ocr-2018-09_3.jpg

Hányan vettek részt a versenyen?
73 sportoló nevezett, főleg férfiak, de azért a mezőnyben szép számmal akadtak hölgyek is. Legtöbben rendelkeztek valamilyen akadályfutó tapasztalattal, néhányan pedig komoly eredményekkel is.

Mit lehet tudni a pályáról? Milyen hosszú volt, mennyi akadály. Mi történik, ha valaki nem tudja teljesíteni az egyik akadályt?
Nagyjából 300 m hosszú volt pálya, 8 akadállyal. Az átlagos teljesítési idő 1:39 perc volt, a döntőben már jóval 1 perc alá mentek a versenyzők. A rövid és extrém intenzív versenyben minden tizedmásodperc számított, de egy hibát még simán lehetett korrigálni. Azok jártak jól, akik nem adták fel egy tévesztésnél, volt aki ilyen szituációban is meg tudta fordítani a helyezést! Aki rontott, az 5 “box burpee” büntetést kapott. Minden akadálynál és büntetésnél versenybírók figyelték a teljesítést.

Mi a visszajelzés, hogy tetszett a pálya a versenyzőknek?
Kétféle véleményt kaptunk. A fitnesz esemény szervezői és a közönség nagy része pozitívan értékelte a versenyt és a pályát, néhányan azonban túl könnyűnek találták, szerintük nem volt benne igazán nehéz akadály. Sajnos még sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy a sportolók elfogadják, hogy az akadályfutás mint sport, nagyon sokféle lehet és a nemzetközi irányelveknek meg kell felelni ahhoz, hogy a magyar OCR versenyzők sikeresen képviselhessék hazánkat az EB, VB futamokon … és egyszer majd akár az Olimpián is. Nem titkolt cél az akadályfutást és más OCR versenyszámokat az olimpiai programba juttatni.

heroes-ocr-2018-09_5.jpg

Láttam az egyik előfutam videóját, hát a srácok úgy mentek, mint a gép! Mennyire lepődtetek meg az ilyen teljesítményeket?
Számítottunk rá, sőt reméltük, hogy minél több “villám’ teljesítést láthatunk. A sportág összetettsége miatt a szakmai megítélésben nagyon sokat számít a dinamika, az agilitás. A komoly nemzetközi eredményekhez okvetlenül szükséges az erő-állóképesség és a sebesség megfelelő arányú keveréke, amit a magasfokú koncentrációval kell egybentartani a rajttól a célvonalig.

Ti is teszteltétek a pályát időre? Vagy csak brahiból?
Igen, a verseny előtt mi is végig mentünk, ki többször, ki kevesebbszer. Mindenkinek volt lehetősége gyakorolni a verseny előtt, volt olyan 12 év körüli lány, aki megállás nélkül 6-8 kört tett a pályán! Azért az élmezőny sebessége és akadályvételei valóban elképesztőek voltak...

heroes-ocr-2018-09_22.jpg

A páros verseny sajátosságai alapján annyira ez nem tud tömegrendezvény lenni. Hogy látjátok, hogy tud ez jól működni?
Ismét a nemzetközi kategóriákat hoznám fel példaként: a versenyszám nemcsak párosban működik, hanem egyszerre akár 20 versenyzővel is. Helyszín, akadály és szervezés kérdése, de szinte mindenhol megvalósítható, izgalmas és látványos versenyforma. Én magam részéről sokkal jobban szeretem a terepet, a sarat és a hegyeket, de szerintem hamarosan ez lesz az egyik legnépszerűbb OCR versenyszám.

Interneten látni hasonló páros versenyre felhúzott bulikat - személyes kedvencem az ilyen futamok (). Számíthatunk rá, hogy itthon is látunk majd ilyet? 

Igen! Egyéni, váltó és csapatverseny, egy vagy többkörös formában, 2-től 20 versenyzőig egy futamban. Számos tervünk és ötletünk van a kivitelezésre, de sok munka akad a szervezéssel, hiszen nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi előírásokat is figyelembe kell vennünk. És jelenleg minden, amit a Tefutsz tervez, szervez, teljesen önerőből történik, egyelőre sem nemzetközi, sem hazai támogatása nincsen a sportágnak. De lelkesedésünk töretlen, egy új sportág elindulása az első években midig nagyon nehéz és lassú folyamat. Ahogyan Churchill híres beszédében is szerepelt:

"I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat".

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5014294921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.