"Szokás szerint gyors pálya lesz, de több nehéz szakasszal, több súly- és mászó feladattal"

2018. június 11. 15:03 - sebiszabi

Interjú Tóth Viktorral, a Running Warriors szakmai csapatának tagjával

28827540_2039945242952822_3192979831523776610_o.jpg

Hétvégén újra Bánk kerül a hazai akadályfutó színtér figyelmének középpontjába, hiszen a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Running Warriors tér ide vissza. Idén az esemény kapott még egy kis külön figyelmet is, hiszen a Terep-akadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) által kiírt rövidpályás magyar bajnoki futamot is a hétvége keretében bonyolítják. Szóval téma volt elég, hogy beszélgessünk egyet Tóth Viktor triatlonedzővel, aki a Running Warriors szakmai csapatának oszlopos tagja. 

OCR Mag.: Múlt héten lezárult az online nevezés a Running Warriors-ra. Elégedettek vagytok a jelentkezők számával?
Tóth Viktor: A nyílt futamokon jók a számok, az OB futamon még erősen érződik, hogy ez az első „hivatalos” licences verseny. Ahogyan minden más sportágban az OB indulás feltétele a szövetségi versenyzői engedély megléte, így az akadályfutásban sem lehet másképpen. Ennek sajnos van egy kis átfutási ideje, ameddig a sportolók átlátják, megértik ennek a jelentőségét. Bízunk abban, hogy a paksi és a tokaji OB futamokon már sokkal nagyobb lesz az indulói érdeklődés. De azt is tudjuk, hogy igazából jövőre lesz igazán teljes a mezőny, amikor azok, akik idén még nem tudják hogyan legyenek „hivatalosan” is versenyzők, a többiektől és a médiából már kész és bejáratott utakat, ösvényeket kapnak. Addig ez is egy „akadály” B-)

34864836_1961098983943036_5821891125358624768_n.jpg


Helyszíni jelentkezés gondolom lehetséges lesz?
A nyílt futamokra természetesen a tóparton is lehet nevezni (akár még a rajt előtt is, de azért ennek van 1 órás limitje), az OB-n azonban már nem lehet a helyszínen nevezni.


A verseny a hétvégén lesz. Hogyan álltok az előkészületekkel? Mikor tudjátok birtokba venni a területet a pálya építéséhez?
Az első lépések, jelölések már megtörténtek, most a hétvégén az előjelölés és a nyomok teljes kijárása történt meg, illetve a fix akadályok telepítése.


Mekkora különbség lesz a szokásos RW futamok és az OB futamok között? Külön pálya lesz az országos bajnoki futamnak? Vagy egyforma, vagy részben?
Az OB futamon most „csak” szabály különbségek lesznek, a 4+ távval megegyező lesz a pálya. Elsősorban az lesz a különbség (ami a FISO nemzetközi szabályainak alkalmazása is egyben), hogy az OCR akadályoknál az OB futamokon nincsen tetszőleges számú kísérleti lehetőség, csak 3x lehet megpróbálni, utána „akadálykiváltó kört” kell teljesíteni. A nyílt futamokon bármennyiszer lehet próbálkozni és a versenyzők segíthetik is egymást.

34825080_1961098930609708_6394675364181835776_n.jpg


Ha jól tudom, akkor a nemzetközi előírások alapján készül az OB pálya. Minden részletében tudja hozni az RW a kötelezőt?
Szerencsére a nemzetközi OCR szabályozás nagyon sok rugalmasságot enged meg a pályák és az akadályok tervezésében, így nincsenek teljesíthetetlen vagy nehezen teljesíthető feltételek. Ez nagyon jó hír a későbbi versenyek szervezőinek is! A FISO törekszik arra, hogy minden pálya, minden verseny megtartsa egyéniségét, nem akar mindent szabályok közé szorítani. De ez a szabadság a sportág egyik alapvető eleme, furcsa is lenne, hogy ha a nemzetközi szövetség határolná be – főleg, ha tudjuk, hogy a vezetők maguk is komoly versenyzői háttérrel rendelkeznek, maguk is évtizedekig sportoltak, többen nagyon magas szinten is.


Mekkora figyelem kísérni a RW-t a nemzetközi szervezet részéről?
A FISO vezetőségét folyamatosan tájékoztatjuk a magyar helyzetről, figyelemmel kísérik a versenyeinket, és bár meghívtuk őket Bánkra, az EB közeli időpontja miatt ezen a versenyen még nem tudják képviseltetni magukat. De a többi OB futamra is él a meghívás feléjük, így remélhetőleg idén itthon is találkozhatunk velük személyesen. Különösen jó a kapcsolatunk az olasz és az osztrák szervezőkkel, de a szlovák és a cseh csapat is aktív a régió versenyeinek közös szervezésében.

34779092_1961098923943042_4822805453689847808_n.jpg


Tervezitek, hogy előre bemutatjátok az OB pályát és az akadályokat? Van-e erre előírás?
Előírás nincsen, de javasolt a versenyzők minél bővebb és tartalmasabb informálása egy OB és/vagy nemzetközi futam előtt. A jövő héten mi is közzéteszünk jó néhány leírást, fotót és magyarázó ábrát a versennyel kapcsolatban.


A olvasók tájékoztatása miatt ismétlés jelleggel: milyen szabályok vonatkoznak, illetve milyen szabályoknak kell megfelelnie annak, aki OB futamon indul?
Aki be tudott nevezni, az már biztos, hogy rendelkezik tagegyesületi licensszel és minimum kötelező jellegű sportalkalmassági (vagy sportorvosi) engedéllyel.
A versenyen kötelező az egységes rajtszámmal ellátott (egyedi) póló viselete – ezt a versenyszervezők biztosítják - és az akadályok szabályszerű teljesítése. Az összes OCR (és nehezebb) akadálynál versenybírók felügyelik – és segítik – a szabályos teljesítést, és a versenybírók hatáskörébe tartozik az esetleges megintés (figyelmeztetés) vagy (akár) versenyző kizárása is. Kizárásra reméljük, nem kerül sor, a szabályokról a rajt előtt részletes tájékoztatót kapnak a versenyzők, de természetesen szükséges esetekben a versenybíró is megismétli az akadályoknál a teljesítés szabályait.
Röviden összefoglalva: az OB futamon önállóan kell teljesíteni az akadályokat és egy akadálynál max. 3-szor próbálkozhat a versenyző. Amennyiben nem sikerül harmadszori próbálkozásra sem átmennie az akadályon, az ott kijelölt büntetőkört (hasonlóan mint a biatlonban) kell teljesítenie. Büntetőkörre csak harmadszor próbálkozás után lehet menni.

34758926_1961098943943040_8822418800910532608_n.jpg


De az OB futamon kívül jönnek a szokásos RW távok: 4+, 8+ km pályák. Van-e nagy változás tavalyhoz képest? Szervezésben, bármiben?
Igen, sok-sok újdonság lesz, egyrészt akadályokban, másrészt a nyomvonalban! Szokás szerint gyors pálya lesz, de több nehéz szakasszal, több súly és mászó feladattal. Sajnos idén kimarad az éjszakai futam a vasárnapi dátum miatt. Nekünk ez a legszomorúbb, de ez természetesen nem végleges állapot.

Az éjszakai futamokat idén miért engedtétek el?
Vasárnap estére nem akartuk betenni az éjszakai futamot. Sajnos hiába volt meg a verseny dátumunk a szombati napra már tavaly novemberben, egy másik versenyt mégis arra a napra szerveztek, mi tettük meg az udvariassági lépést és így került vasárnapra a program.

Így hat verseny után mi az, amiből még mindig tudtok tanulni, tapasztalatot meríteni?
Elsősorban a versenyzők, a résztvevők és a partnerek visszajelzése alapján. Ezek nagyon fontosak, hiszen elsősorban nem magunknak, hanem Nektek, a versenyzőknek csináljuk a versenyeket. Illetve a jó partneri kapcsolatok azok, amelyekkel a sportágat lehet erősíteni, nem pedig az egyéni érdekeket képviselni. Sajnos ebben a kérdésben még sok a félreértés, sok az olyan szervező, aki nem akar partneri viszonyt a többiekkel.

34670860_1961098947276373_7227734749991665664_n.jpg


Még egy kérdés erejéig térjünk vissza az országos bajnokságra, csak hogy mindenkinek tiszta legyen. Akik az RW-n helyezést érnek el, azok máris alanyi jogon kijutottak a június végén Dániában megrendezésre kerülő OCR EB-re?
Nem. Sajnos most még nem tart ott a szövetség és a sportág hazai anyagi és szervezeti bázisa, hogy ezt az alanyi jogot biztosítani tudjuk.
Hangsúlyozom, hogy idén még nem tart ott! Célunk és terveink szerint azonban ez így lesz a későbbiekben, ha nem is pontosan ebben a formában. A nemzetközi versenyekre alanyi jogon azok juthatnak ki, akik a magyar kupafutamokon és OB futamokon elért eredményeik és hozzáállásuk alapján elérik a világ versenyzőinek szintjét. Azt azért  már most kijelenthetem, hogy a magyar sportolók nagyon jó alapokkal rendelkeznek, a TEFUTSZ ezért is tervezi a versenyzők képzését, edzőtáborok és speciális táborok szervezését.
Ráadásul nem is a Running Warriors a végleges válogató, mert a közeli dátum szükségessé tette, hogy a korábbi futamok alapján már megtörténjen a szűrés, és a válogatottságra érdemes versenyzők felkérése.

Idén 1 férfi és 1 női versenyző képviseli a magyar színeket az EB-n – amit bizakodva várunk. És egy gyors hír zárásként: a jövő évi OCR Világbajnokságról már megvannak az első információink és nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy egy egészen különleges, színes és elérhető verseny lesz a magyar versenyzők számára is! Hamarosan közzé is tesszük ezeket a részleteket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6114040862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása