"Minden olyan elemet beleterveztem, amit még az unokáinknak is mesélni fogunk"

2017. május 05. 10:29 - sebiszabi

Interjú Tóth Viktorral, a Running Warriors technikai koordinátorával

running-warriors-2017_6.JPG

Az év egyik legizgalmasabbnak ígérkező versenye a Running Warriors hétvége (június 9-11) keretében megrendezésre kerülő Warriors' Night. Ez egy éjszakai, 12 órás akadályfutó verseny. Az alapfelállás elég egyszerű: 12 óra alatt tégy meg minél több kört egy akadályokkal megtűzdelt pályán. A részletekről megkérdeztük Tóth Viktort, az esemény technikai koordinátorával és a beszélgetés végére annyira kedvet kaptunk, hogy nyomban be is jelentkeztünk a bulira! 

OCR Magazin: Akár a Tough Mudder 24 órás versenye adhatta az ihletet, hogy a Running Warriors is belevágjon ekkora projektbe. Honnan jött az ötlet?
Tóth Viktor: Korábban már több alkalommal szerveztem a versenyzői csapatommal (X2S TEAM) „extrém” versenyeket, mert szeretjük és mert különlegesek. Soha nem voltunk tömegcikk gyártók, igyekeztünk az egyedit és az emlékezeteset megvalósítani (extrém tereptriatlon, hosszú távú tereptriatlon, téli triatlon, városi akadályfutás). Amikor a Running Warriors megbízott a rendezvény sportszakmai feladataival 2015-ben, már felvetettem ezt az elképzelést is, de csak idén állt össze minden ahhoz, hogy egy nagyszerű hosszú versenyt szervezhessünk. Több hasonló ötlet van még a tarsolyban, lesz még pár meglepetés futam a Running Warriors eseményeken. De természetesen nyomon követem a nemzetközi trendeket, eseményeket, és nem titok, hogy a jó ötleteket átformáljuk a magyar viszonyokra.

running-warriors-2017_5.JPG

Pár szóban mesélnél pár részletet a versenyről, amit még nem láthattunk a plakáton.
A legfontosabb talán az (versenyzői és edzői szemmel), hogy a 12 órás futam pályája akár éjjel, akár nappal kalandos, izgalmas már magában teljesítve is, minden olyan elemet beleterveztem, amit még az „unokáinknak is mesélni fogunk”. Egy kör kb. 3,5 km, 180 m szintemelkedéssel, egy saras-patakos-mocsaras résszel, vegyes talajjal (70% erdei talaj, 10% földút, 10% járatlan talaj, 10% egyéb (kő, homok)). Egyszerre indul az egyéni és a váltók első embere, után a frissítőzónában lesz lehetőség váltani, pihenni, megállni, enni, inni. Itt mérjük a részidőket is. Mindenki saját kedve és terve szerint pihen, választ sebességet, osztja be az erejét. Tehát mehet valaki folyamatosan 10 órát, de mehet 2 órát, majd pihenhet 1 órát… Erről részletesen írunk a weboldalon. Egy frissítő, de több ellenőrző és segítő pont lesz a pályán. A központban egész végig zene, tábortűz, hangulat várja a versenyzőket és a sporttársakat. A versenyzőknek a szokásos frissítésen kívül meleg levest és teát is biztosítunk.

Azt olvastuk, hogy 3 km-es lesz egy kör, de egy körön belül nagyjából mennyi akadályt terveztek?
Az élmény és a kihívás kedvéért kicsit hosszabb lett a pálya, de ez nem lesz zavaró, senki nem fog unatkozni ;-) Az akadályok: úgy terveztük, hogy elég erős legyen a váltóknak is, de az egyéni versenyzőknek se legyen 5 kör után teljesíthetetlen. Épített akadály 5-7 lesz (mászás, cipelés, ügyességi) és 4-5 speciális terepakadály is várja az éjszakai harcosokat! Körönként!

Vizes sáros akadályok gondolom kihagyhatatlan ziccerek?
Természetesen nem hagyunk senkit szárazon :-)

running-warriors-2017_9.JPG

Mi a módszer a RW-on a büntetésekre? 30 Burpee? A 12 óráson is ez lesz?
Sokat gondolkoztam ezen, de végül a triatlonista és edzői énem győzött: nincsen büntető! A versenyen viszont mindent teljesíteni kell! Ha milliméterenként, akkor úgy! Ha segítséggel, akkor úgy. Az akadályfutás számomra egy kreatív sportág, ahol az embernek fel kell találnia magát. Nem pedig egy büntető tábor. Röviden: az akadályoknál azt fogják ellenőrizni, hogy valaki teljesíti vagy nem. Ha ehhez 9-szer kell nekifutnia vagy meg kell kérnie egy sporttársat, akkor azt kell tennie! Ha nem tud pl. a majomlétrán végigmenni, akkor ki kell találnia, hogyan megy át mégis. De ehhez nem tarthatja fel a többieket, neki kell türelmesnek lennie. Részletek a Running Warriors etikai kódexéből a weboldalon!

Azért kérdezem csak, mert egy 12 órás futásnál egy alapból mumus akadállyal (mondjuk kötélmászás) el lehetne dobni mondjuk jó néhány száz burpee-t? Durván hangzik.
A fentiekből látható, hogy nem ez lesz a helyzet. A 12 óráson nem lesz olyan akadály, amit nem lehet teljesíteni. Legfeljebb olyan, ami nagyon nehéz. Persze ez nem jelenti azt, hogy a 4-5. kör után már nem lesz nehéz az is, ami eleinte könnyű. Ez egy nagyon nehéz és különleges verseny, egészen más hozzáállás szükséges hozzá, mint egy rövidebbhez. És kivételes állóképesség, erő, ügyesség...

Elit szintű futók esetében előzetesen hány teljesíthető körrel számoltatok? Mondjuk 30 az egy reális szám?
Szerintem az kizárt egyéniben. A pályabejárások és tervezések alkalmával 3 nehézségi és elismerési kategóriát állítottunk fel az egyéni teljesítőknek. Aki 10 körnél többet teljesít, az bronz csillagot, aki 15 körnél többet az ezüst csillagot, aki 20 körnél többet az arany csillagot kap. Ez egy különleges elismerés lesz, amiről majd a verseny előtt lesz bővebb információ. De még váltók esetben is egészen hihetetlen lenne a 30 kör...

A létszám limiten túl lesz bármilyen korlátozás a versenyen, ami azzal jár, hogy a versenyzőnek ki kell állnia?
Ilyen csak sportszerűtlen, etikátlan viselkedés vagy egészségügyi ok miatt lehet! A váltóknál sincsen korlátozás, ott csak azt vesszük szigorúan, hogy a 3 fős váltók ne keveredjenek a 4-6 fős csapatokkal, azaz aki 3 fős váltóban nevez, az titokban ne hozzon be nem nevezett versenyzőt.

running-warriors-2017_8.JPG

Vagy egyszerűen indulhat mindenki, aki úgy érzi elég kemény? A 12 óra, az esti futás és masszív monotonitás úgyis megszűri a jelentkezőket?
Igen, csak az életkor alapján van korlátozás. Hiszen, aki nem bírja egy idő után, az sem „adja fel”, pihen, majd folytatja. Én annak idején sok 24 órás versenyen indultam váltóban, sokféle taktikát kipróbáltam, tudom, hogy ahány ember, annyiféle „jó” megoldás létezik. Csak meg kell találni a személyre szólót… A monotonitás nem jó szó – hiába megy több kört valaki, minden kör más lesz, ahogyan halad az idő...

Hogy számoltok, mennyire fog elhasználódni a pálya az egész estés, vagy inkább az egész hétvégés taposás alatt?
Minimálisan. A saras-mocsaras részek lesznek egyre nehezebbek, a pálya többi része azonban jól fogja bírni a gyűrődést.

Frissítés végig lesz a 12 óra alatt? Mire számíthatnak a versenyzők?
Igen. A központban víz, iso, tea, leves, keksz, csoki, gyümölcs, aszalt gyümölcs és pár speciális frissítő is lesz. Valamint folyamatos masszőr szolgáltatás a versenyzőknek, tapasztalt és terepversenyeken edződött masszőrökkel.

Mekkora az érdeklődés jelenleg a 12 órás versenyre? El fognak fogyni a nevezések?
Nagy az érdeklődés, elsősorban a csapatok részéről. Az egyéni nagyon nehéz, arra kevesen vállalkoznak – egyelőre. De bízom abban, hogy pl. ezt a cikket olvasva többen látnak fantáziát egy ilyen különleges erőpróbában, hiszen akár 5 kör teljesítése is komoly feladat éjszaka, utána pár óra alvás és regeneráció után még akár 2-3 órán át lehet versenyezni. Az igazán erősek folyamatosan, de az erejüket okosan beosztva tolják végig a 12 órát.

running-warriors-2017_1.jpg

A csapat indulásnál milyen szabályok vonatkoznak a versenyzőkre? Mikor és hol cserélhetnek? Van-e bármilyen kötelezőség, pl. mindegyik tagnak kell-e futni x kört, stb?
Csak a váltózónában lehet váltani, nincsen kivétel, a versenyzőnek be kell kerülni a pályáról, akármi történt is. Nincsen ilyen szabály, ha egy csapat 6 emberrel nevez, de csak 4 fut, az a csapat dolga – ezzel lehet taktikázni is. Hiszen mint mondtam, az akadályfutás kreatív sport. De a szigorúan veszünk mindent, ami nem becsületes!

A tavalyi versenyen ott volt egy barátunk és beszámolt a versenyről. Sajnos ő keserű szájízzel távozott az eseményről. Hogy látod, tudtok annyit adni az előző évekhez képest, hogy visszaálljon a rendezvény renoméja? Most nem csak a 12 órás versenyre gondolok, hanem az egész hétvégére.
Az ez év egészen más alapokon nyugszik, mint eddig, az eddigi gyermekbetegségeket összegyűjtöttük elemeztük, javítottuk. Sokat fejlesztettünk a szervezői munkán, a verseny előkészítésén. A segítők is alaposabb felkészítést kapnak előre. Többen és felkészültebben fogják az eseményt szervezni, megvalósítani. Az akadályok is felfrissülnek, akár az eddigieket nézzük, akár a teljesen újakat. Nem lövünk el minden idei ötletet Bánkon, maradjon az őszi futamra is meglepetés – hiszen az őszi futamnak idén is több szempontból kiemelt jelentősége lesz. De ezt majd Bánkon hozzuk nyilvánosságra…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2512482481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása