"a következő szezonban összesen négy országban lesz a terv szerint HDR verseny"

2017. december 05. 08:23 - sebiszabi

Interjú Púza Andrással, az első lengyel HDR kapcsán

img_6933.jpg

December van, mi pedig egy szeptemberi esemény kapcsán interjúzunk - van ez így. Kicsit lemaradtunk, jobb későn, mint soha. Főleg olyan hálás témában beszélgetünk, mint a Hard Dog Race első, külföldi bemutatkozó versenye Lengyelországban. Púza András volt beszélgetőpartnerünk, szóval sztorizós interjú jön...

OCR Mag.: Majdnem lemaradtunk róla, de szeptember közepén lezajlott az első nem hazai versenyetek is. Mikor és hol is volt pontosan?
Púza András: Vége az a közepe. :P ;) Szeptember 23. Lengyelország, Dabrowa Górnicza, Katowice közvetlen közelében.

A HDR melyik verziója futott Lengyelországban?
Base 6 km 16 akadály. Külföldön a „beköszönés” mindig az alapról indul. Ez a belépő a HDR világába. Hagyomány, hogy itthon is így kezdődött ezért ezt követjük mindenhol.

Hány indulótok volt? Adnál egy kis statisztikát?
223 rajthoz álló ebből 144 hölgy és 79 férfi. 3 környező országból jöttek a versenyzőink, Szlovákia, Csehország és persze hazánk. Nagy tisztelet és köszönet a magyar követőinknek is, akik közül volt, aki több mint 600 km autózott. Összesen 93 lengyel településről érkeztek a hazai indulók.

img_6647.jpg

Elégedett vagy ezzel a létszámmal?
Első versenyre szerintem nem olyan rossz.

Voltak-e nyelvi nehézségek a kinti csapattal? Gondolom nem full magyar stábbal csináltátok a bulit?
Semmi komoly, amit ne oldottunk volna meg. A HDR külföldi vezénylési nyelve az angol, a csapat is így lett összeválogatva. A teljes gárda kisebbik fele volt magyar. Áthidaltuk a nyelvi különbséget. És mivel nem hangzott el a klasszikus mondat, hogy „Tolmácsot szeretnék kérni!”, úgy gondolom, jól vettük a nyelvi akadályt.

Tudom rólad, hogy egészen maximalista fickó vagy. Mennyire sikerült a lengyel kollégáknak felvenni az általad diktált tempót?
Majdnem teljes mértékben. Mivel az volt a közös munka feltétele, hogy június 3-án ide utaztak és lefutották a Piliscsévi Base pályát, látták az egész őrületet nem kaptak zsákba macskát milyen velem és a csapattal dolgozni. Aki pedig nem tudja felvenni a tempót, attól elbúcsúzunk, de ez nem nemzetiség függő, ez mindenkire igaz aki a HDR közelébe kerül. 

img_6670.jpg

Mennyire sikerült ugyanazt a miliőt megvalósítani, ami a magyar versenyekre jellemző? Ott is voltak helyi kutyabarát, kutyamentéssel foglalkozó standok stb?
Úgy gondolom igen, de erről inkább azokat kellene kérdezni, akik mindegyik versenyen ott voltak. A HDR márka igyekszik mindenhol ugyanazt a hangulatot, HDR érzést adni, ugyanakkor arra is törekszünk, hogy minden verseny más legyen, minden verseny új élményt adjon. Van egy, alap amihez ragaszkodom, de mindig a helyi adottságokkal fűszerezzük az eseményt.

Az egyik ilyen ragaszkodás a menhelyi partnerek és a karitatív vonal, ami nem maradhat el, így voltak kint menhelyek, kutyaiskolák.   

A magyar szponzorok is elkísértek benneteket Lengyelországba, vagy ezt a részét is meg kellett szervezni odakint?
Igen több, már a magyar versenyről ismert nemzetközi márka támogatta a lengyel versenyt, de ez attól még igényelt plusz szervezést, hiszen a helyi képviselőkkel is egyeztetni kellett. Valamint olyanok is, akik csak a lengyelt versenyt szponzorálták.  

img_6733.jpg

A pálya felépítése, elhelyezkedése mennyire volt hasonló a piliscsévi motocross pályához?
Teljesen más pálya a dabrowai, bár vannak hasonlóságok, de mégis más a terep. Mellette van egy erdő ahová be tudtuk vinni a pályát, és szerencsére emelkedő itt is akadt bőven.

Az időjárás nem szívatta meg a futókat és a kutyákat? Szeptemberben azért még vastagon volt jó idő idehaza is.
Szívás az volt és nem csak a futó párosokat, de nem úgy, ahogyan gondolod. Nem a meleg volt a gond. Ellenkezőleg. Egész héten esett az eső, minden nap zuhany alatt állva építettünk. De bejött, amiért szurkoltam vagyis, hogy a verseny napjára változzon az időjárás, mint amiben hétfőtől részünk volt. Változott, szombatra még jobban kezdett esni. Mindhez 8-10 fok párosult.

Eredmény a HDR rövid történetének legkeményebb versenye. Mindenkinek. Kivéve persze a kutyákat, nekik a meleg rosszabb. Szóval mivel ők a legfontosabbak, vissza is vonom a legkeményebb jelzőt, legalábbis kutya szemszögből.  

Nagy tiszteltem kell kifejeznem az egész építő-szervező csapat felé is, természetesen a versenyzők mellett. Röviden fogalmazva ekkorát még sosem szívtunk. Igazi rohadék extrém körülmények voltak. De hát az OCR nem a kényesek sportja és a lengyel barátaink sem a kényeskedésről híresek.

Egy kis kulisszatitok. Aggódtam az idő miatt, hogy ezért esetleg otthon maradnak. Mire Tibor, a HDR műszaki főnöke: „Aggódsz egy olyan országban ahol az OCR nemzeti sport? Hülye vagy, fogadok, hogy még örülni is fognak az esőnek és jobban fogják élvezni a szívást.” Igaza lett. Vigyorgó arcok a célban és a beszélgetésekből egyértelműen lejött kifejezetten örültek a 8 fok eső kombinációnak. Az biztos, hogy jó táptalajra hullottak a HDR magvai.

img_6758.jpg

A helyi kutyabarátoknak hogy tetszett a verseny? Mik a visszajelzések, bejött nekik az újdonság?
Sok pozitív visszajelzés jött. Büszke vagyok rá, hogy ott helyben egy csomó kutyasport képviselője lelkes HDR rajongóvá vált és alig várja a következő versenyt. Jó volt látni, hogy a profi  canicross versenyző ugyanúgy élvezte, mint az agilitys vagy az IPO-s. De nem is tudom eldönteni a profi kutyások, akik hobbi OCR    versenyzők, vagy a profi OCR versenyzők, akik hobbi kutyások elismerése esett jobban. Azt hiszem mindkettő, de persze más-más okból.  

Három magyar verseny tapasztalatával a hátad mögött mennyire sikerült flottul (hiba nélkül) lehozni a szervezést? Volt-e jelentősebb fennakadás?
Már vártam a szokásos „hány pontra értékeled a szervezést” kérdésedet. Hiba nélküli versenyszervezés nincs. Aki ezt mondja vagy hazudik, vagy nincs önkritikája. Hiba mindig akad legfeljebb nincs annyira a kirakatban. Tanulsággal szolgált sok minden, ha fennakadás nem is volt, de most már tudjuk, ha a lengyel favágók azt mondják szerdán, hogy nem dolgoznak szombaton az nem jelenti azt, hogy nem bontják le a pálya jelölést pár helyen…

Az a szemléletem nem változott és nem is fog, hogy minden versenyt ki kell elemezni, leszűrni a tanulságot és javítani a következőn, ha kell. Ez most is megtörtént. Így találtunk csiszolni valókat a rendszerben, olyan finom hangolásokat, amik még jobbá teszik majd a HDR-t, külföldön is.   

Sikerült-e Lengyelországban is megalakulni a helyi falkáknak, mint idehaza?
Igen, szépen alakulnak sorban a HDR közösségek. Eddig hét lengyel városnál tartunk, ahol már van HDR Falka.

img_6863.jpg

Jövőre is visszajöttök ide? Megérte belekóstolni a márka exportálásába?
Ha ide alatt Lengyelországot érted, akkor igen vissza, de más lesz a helyszín. Mindenképpen megérte nagyon jó tapasztalatokat gyűjtöttünk, amiket a jövőben tudunk majd hasznosítani mind a magyar mind a külföldi versenyeken.

Gondolkodsz-e más országok meghódításában?
Igen tervben vannak más országok is, de ezt nem hódításnak nevezném. Bár valóban ez menőnek hangzik, de hívjuk inkább egy olyan terjeszkedésnek, ami felkérésre, igényre ad választ.

A HDR-ben alapításánál kezdve benne volt a nemzetközivé válás lehetősége. Úgy gondoltam és gondolom most is, hogy ne erőltessük, hagyjuk, hogy egy evolúciós folyamat részeként történjen ez meg. Vagyis ha van érdeklődés akkor megyünk, lehetőségeinkhez képest persze hiszen túl vállalni sem akarjuk magunkat. Mert ennek az igénynek meg is kell tudni felelni, így került több ország, bár érdeklődés volt várakozó listára a 2019. év tervei közé.  

Az elfogadott felkéréseknek az lett az eredménye, és akkor exkluzív infó először nyilvánosan csak az OCR Magazinnak, hogy a következő szezonban összesen négy országban lesz a terv szerint HDR verseny. Ebből kettőt nem nehéz kitalálni, hazánk és Lengyelország. Annyit elárulhatok, hogy mindkét új ország helyszínnek örülni fognak a magyar követők is, ha valaki esetleg lemarad majd egy magyar versenyünkről van még esélye pótolni egy kis utazás árán. Lesznek közöttük igazán extra helyszínek is, mindenki örömére. A jövő évi tervekről pedig részletesen nem sokára kutyakemeny.blog.hu oldalon olvashattok. Ott már tényleg lerántom a leplet mindenről.

FotókCyber Cat Photo (facebook, hivatalos oldal)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8313415915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása